Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:45:18

«Ένα ακόμα μακελειό, και λοιπόν;»

Την αντίδραση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε η δήλωση του Τζεμπ Μπους για το μακελειό σε κολέγιο στο Όρεγκον που στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους.

Ο Τζεμπ Μπους, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες ότι «αυτά τα πράματα συμβαίνουν», ερωτηθείς για το μακελειό σε ένα πανεπιστήμιο στο Όρεγκον, προκαλώντας αντιδράσεις.
«Γνωρίζω αυτό το είδος των προκλήσεων από όταν ήμουν κυβερνήτης διότι (...) ξέρετε, αυτά τα πράματα συμβαίνουν. Υπάρχει πάντοτε μια κρίση και η παρόρμηση είναι να κάνεις κάτι, και δεν είναι κατ' ανάγκη το σωστό», είπε ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, σε προεκλογική εκδήλωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργότερα χθες αναφέρθηκε σαρκαστικά στη δήλωση του Μπους. «Δε νομίζω ότι χρειάζεται καν να αντιδράσω σε αυτό», είπε, πριν επισημάνει ότι η απραξία στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής αποτελεί «πολιτική απόφαση».
«Οι Αμερικανοί οφείλουν να ακούσουν και να κρίνουν οι ίδιοι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάθε δυο μήνες έχουμε ένα μακελειό. Και μπορούν να αποφασίσουν αν πιστεύουν πως "αυτά τα πράματα συμβαίνουν"», συνέχισε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων, λόγω της επιρροής του λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής NRA, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα εντείνει τη συζήτηση σχετικά με την «πολιτική δυναμική» που όπως επισήμανε είναι το βασικό εμπόδιο για να αποτραπούν κι άλλοι θάνατοι.

«Το κυριότερο πράγμα που θα κάνω είναι ότι πρόκειται να μιλάω για αυτό σε τακτική βάση. Θα το πολιτικοποιήσω, διότι η απραξία μας είναι μια πολιτική απόφαση που λαμβάνουμε», εξήγησε ο Ομπάμα.
Ο Ομπάμα είχε ηγηθεί της—αποτυχημένης—προσπάθειας να επιβληθούν αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή το 2013, έπειτα από ένα μακελειό στο Νιούταουν του Κονέτικατ.

Ο Κρις Χάρπερ Μέρσερ, 26 ετών, άνοιξε πυρ την Πέμπτη στο χώρο του πανεπιστημίου Άμπκουα στο Όρεγκον (βορειοδυτικές ΗΠΑ), σκοτώνοντας εννιά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους περίπου 20 πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Τα 13 όπλα που ανακαλύφθηκαν από την αστυνομία στο πανεπιστήμιο και στο σπίτι του δράστη είχαν αγοραστεί νόμιμα.
Ο δράστης ήταν γραμμένος στο πανεπιστήμιο και παρακολουθούσε ένα μάθημα στην τάξη όπου διαπράχθηκε το μακελειό, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KOIN του Όρεγκον.:

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline