Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  06:18:58

Οι πέντε επίφοβοι βουλευτές

Περνάει από τη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση; Σε αυτή την ερώτηση κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει με ένα κατηγορηματικό ναι. Ο λόγος είναι ότι πέντε τουλάχιστον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ως ύποπτοι να καταψηφίσουν το νέο «πακέτο» μέτρων που είναι προ των πυλών.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να δείξει ότι η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής και δεν υπάρχει πρόβλημα, το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών είναι ιδιαίτερα βαρύ και τεταμένο.

Πολλοί βουλευτές στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εκδηλώνουν ανοικτά τη δυσαρέσκεια τους και παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με ορισμένους συναδέλφους τους κυρίως με όσους πολιτεύονται στην περιφέρεια όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους αγρότες. Οι βουλευτές της επαρχίας δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις από τους εξεγερμένους αγρότες. Ενώ δεν είναι λίγα τα βίαια επεισόδια σε βάρος τους, αν και η κυβέρνηση στις δηλώσεις της, εμμέσως πλην σαφώς μιλά για στημένα γεγονότα από ακροδεξιά στοιχεία.

Η κυβερνητική συνοχή, τέσσερεις μήνες μετά τις εκλογές απειλείται εκ των έσω. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρ. Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας, η Άννα Βαγενά, βουλευτής Λάρισας, ο Ι. Μιχελογιαννάκης, βουλευτής Ηρακλείου, Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β Αθηνών και η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β Πειραιά εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη ψηφίσουν τα νέα μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση του βίου της κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό τρομάζει το Μαξίμου που ψάχνει επιχειρήματα ή κάποια ισοδύναμα μέτρα (παράλληλο πρόγραμμα) για να «χρυσώσει» το χάπι στους διαφωνούντες και να γλιτώσει τα χειρότερα. Κυβερνητικά στελέχη, προσκείμενα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό ως αναγκαίο κακό, για να λάβουν οι επόμενες γενιές σύνταξη. Ωστόσο μέχρι σήμερα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να κατευνασθούν οι αντιδράσεις, απλά δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Παράλληλα ευελπιστούν ότι οι διαφωνούντες δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης οποίος παραιτήθηκε της βουλευτικής ιδιότητας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο.

Άγνωστη παράμετρος και συνάμα επικίνδυνη είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι «σιωπηλοί» μέχρι σήμερα βουλευτές αλλά και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι φέρονται να συζητούν ήδη με άλλα κόμματα.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και αυτό διότι γνωρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στο νέο ασφαλιστικό θα είναι προς το χειρότερο, καθώς το κουαρτέτο έχει διαμηνύσει ότι πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν είναι αποδεκτές. Επί παραδείγματι δεν συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης να δίνεται εθνική σύνταξη στα 67 έτη με μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν τα 15 χρόνια να γίνουν 20, ενώ επιμένουν να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις για να παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό.

Η εξέγερση των αγροτών και σχεδόν όλων των επαγγελματικών τάξεων και η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με τις διαφωνίες των κυβερνητικών βουλευτών, έχουν αναζωπυρώσει εκ νέου τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Προς αυτή την κατεύθυνση μίλησαν ήδη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να τα διαψεύσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline