Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  17:24:01

Τατσόπουλος για τον βαθύτερο Τσίπρα

Για την εμπειρία του ως βουλευτής συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο έφυγε μόλις έγινε κυβερνητικό κόμμα, με παρρησία και ευθύτητα, ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόιπουλος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο αυτού του απολογισμού, προσωπικού και πολιτικού Μιλάει γι αυτό σε πρόσφατη συνέντευξη του:

-Γράφετε για την πρώτη σας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι "ήταν φύσει αδύνατον να μην τον συμπαθήσεις" και ότι ο κυνισμός του ήταν πολύ του γούστου σας. Σήμερα, πώς τον βλέπετε; Νιώθετε εξαπατημένος από τον Αλέξη Τσίπρα; Όχι μόνο ως πρώην βουλευτής του κόμματός του και αλλά και ως πολίτης;

-Πράγματι, ο Τσίπρας ήταν συμπαθητικός -αυτό, άλλωστε, ήταν και το μεγάλο επικοινωνιακό του χάρισμα. Η εικόνα του δεν σε παρέπεμπε καθόλου στο στερεότυπο του γκρινιάρη, μουρτζούφλη αριστερού. Τον κυνισμό του τότε τον ερμήνευα ως πραγματισμό -και φυσικά έκανα λάθος: δεν ήταν πραγματιστής, υποδυόταν τον πραγματιστή όταν είχε απέναντί του έναν πραγματιστή, όπως εικάζω ότι υποδυόταν και τον ιδεοληπτικό, όταν είχε απέναντί του έναν ιδεοληπτικό. Ως προς αυτό, μια χαρά ξεπατίκωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν νομίζω πως είχε ποτέ καμιά σκορδοκαϊλα να εξαπατήσει εμένα προσωπικά. Τον ελληνικό λαό, ναι, τον εξαπάτησε -αν και δεν είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος έχει συνείδηση αυτής της εξαπάτησης. Όπως κάθε τυπικός καιροσκόπος, έχει εκ των προτέρων έτοιμη μια φαρέτρα με επιχειρήματα για να δικαιολογεί κάθε του ανακολουθία, ακόμη και την πιο κραυγαλέα. Τώρα, κατά πόσον πιστεύει στα ίδια του τα ψέματα, μονάχα η επιστήμη μπορεί να μας το απαντήσει. Όχι υποχρεωτικά η πολιτική επιστήμη.

-Απαιδευσιά, ελαφρότητα και ψεύδη κατά συρροή αναφέρετε -μεταξύ άλλων- ως χαρακτηριστικά του σημερινού πρωθυπουργό. Γιατί παραμένει δημοφιλής;

Όπως γράφω και στο βιβλίο μου, το βραχύ διάστημα που ήμουν αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το 2010, είχε πέσει στα χέρια μου μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο ένας στους δύο ενήλικες Έλληνες δεν διαβάζει κανένα βιβλίο στη ζωή του. Το διανοείστε; Κανένα βιβλίο στη ζωή του ολόκληρη. Ε, αυτό το εκλογικό σώμα δεν τιμώρησε ποτέ κανέναν πολιτικό για την απαιδευσιά του. Οι πολιτικοί μας είναι τάλε κουάλε με εκείνους που τους ψηφίζουν. Αυτή εξάλλου είναι και η ακαταμάχητη δύναμη του λαϊκισμού. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Παγκοσμίως. Δεν βλέπετε τι ρουκέτες εκσφενδονίζει ο Ντόναλντ Τραμπ; Βλέπετε να πλήττεται η δημοφιλία του; Εδώ το άτομο έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι και να πυροβολήσει κάποιον, δεν πρόκειται να χάσει ούτε έναν ψηφοφόρο. Τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, αντίστοιχη επιβράβευση της απαιδευσιάς, της ελαφρότητας και των ψεμάτων έχουμε και στην Ελλάδα. Ο ψηφοφόρος δεν θέλει να ακούσει από εσένα την αλήθεια. Θέλει να ακούσει τις δικές του απόψεις από το δικό σου στόμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline