Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:47:34

Το Άουσβιτς και η Αγία Σοφία

Ευαίσθητος, πατριωτικός, υπερασπιστής κάθε εθνικού φρονήματος, βαθύς ανατόμος της Ιστορίας. Διδακτικός, συχνά ακραίος όπως όλες οι συνειδήσεις που επαγρυπνούν ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς δείχνει εθνικές πληγές που πρέπει να θεραπευτούν:

Στο Άουσβιτς, υψηλής τεχνολογίας κρεματόρια παρήγαγαν σαπούνι από ανθρώπινα κορμιά, σήμερα η τηλεοπτική τεχνολογικά μεταβάλλει σε " σαπουνόπερα" την πολιτική και τον πολιτισμό: την ψυχή του ανθρώπου. Το όραμα της " άριας φυλής ", προορισμένης να εξουσιάσει τον πλανήτη, το συνεχίζει σήμερα η " φυλή " των golden boys: της χρυσά αμειβόμενης ατσιδοσύνης στο παιγνιώδης κέρδος του διεθνοποιημένου χρηματοπιστωτικού τζόγου.

Παράλληλα, την ίδια πίστη στην " εκλεκτή " φυλετική τους υπέροχη προασπίζουν και όσες ευρωπαϊκές κοινωνίες ορθώνουν φράγματα στα σύνορά τους, για να διατηρήσουν αμιγή τη μεγιστοποιημένη καταναλωτική τους ευχέρεια. Με αυτά και με άλλα (πολλά - δεν χωράνε σε επιφυλλίδα) οι Ναζί από δείχνονται νικητές, σφράγισαν την ιστορική συνέχεια της Ευρώπης.

Το ερώτημα, αγωνιώδες, ειδικά για τους ακόμα ελληνόφωνους, είναι: αν υπάρχουν πια περιθώρια να επιβιώσει ιστορικά η ελληνική παρουσία (γλώσσα, ιστορική συνείδηση, ιεράρχηση αναγκών) σε συνθήκες ολοκληρωτικής κυριαρχίας των καθαρόαιμων " Αρίων ", τουπίκλην " Αγορών ".

Πάντως, στο πολιτικό μας φάσμα δεν υπάρχει κόμμα, ούτε ένα, που το ενδιαφέρον του για την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού να πρωτεύει έναντι του ενδιαφέροντος για την Οικονομία. Δεν υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα πολιτικό κόμμα που να το ψηφίσει ο πολίτης για να δηλώσει την ελεύθερη θέλησή του να σωθεί ζωντανή η γλώσσα η ελληνική, ενεργός και πολιτισμικά γόνιμη η ιστορική αυτοσυνειδησία του Έλληνα, ρεαλιστική και επίκαιρη η επίγνωση: ποιά μεταφυσική (" νόημα της ύπαρξης") γέννησε τον Παρθενώνα, το " άγαλμα", την τραγωδία, τη δημοκρατία, και ποιά μεταφυσική γέννησε την Αγιά-Σοφιά, την Εικόνα, την ευχαριστιακή δραματουργία, την αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline