Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:17:11

Οι ψευδολογίες και η αλήθεια Χρ. Σταικούρα

Ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ τοποθετήθηκε στη Βουλή για το δημοσίευμα της Εφ.Συν, στο οποίο νωρίτερα είχε αναφερθεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αλλά και κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξιμου και τον κυβερνητικό εταίρο που επικαλέστηκαν δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο στενή συνεργάτης του Χρήστου Σταϊκούρα φέρεται να υπηρετούσε παράλληλα, τόσο ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού, όσο και ως μέλος του ΔΣ της Attica Bank, απάντησε στο περιθώριο της προ ημερησίας ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα όπως υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας:

"Τις τελευταίες μέρες ο κ. Καμμένος, κ. Σπίρτζης και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, παραζαλισμένοι από το περιβάλλον σήψης που οι ίδιοι δημιουργούν, ρίχνουν κροτίδες για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών.

Μία από αυτές την έριξαν στον υπογράφοντα.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν να συσκοτίσουν, αναφερόμενοι σε στέλεχος της Τράπεζας Αττικής, η οποία είχε διατελέσει συνεργάτης μου.
Ξεκαθαρίζω τα πράγματα:

1ον. Η κα. Ζευγώλη ήταν και είναι τραπεζικό στέλεχος. Διετέλεσε Διευθύντρια του Γραφείου του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το τέλος του 2013. Παραιτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014, και επέστρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς, απ' όπου και προερχόταν. Ανέλαβε διοικητική θέση στην Τράπεζα Αττικής, ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, την 1η Ιουλίου 2014.
Συνεπώς, όταν ανέλαβε διοικητική θέση στην Τράπεζα δεν ήταν συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, δεν υπηρετούσε «παράλληλα ως μετακλητός υπάλληλος και στέλεχος στην τράπεζα σε θέση αυξημένης ευθύνης», όπως ψευδώς αναφέρουν.
Επιπροσθέτως, σημειώνω ότι η κα. Ζευγώλη παραμένει στην ίδια θέση στην Τράπεζα Αττικής από τότε (Ιούλιος 2014) μέχρι και σήμερα. Αλήθεια, αν υπήρχε οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία της, γιατί έκτοτε δεν την έχει αντικαταστήσει η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, μέλη της οποίας έχουν από πέρυσι διορισθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

2ον. Η κα. Ζευγώλη διατέλεσε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής, ως ένας από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 30.10.2012 - 07.02.2014, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.
Την πλειοψηφία των μετοχών της Τράπεζας κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης ήταν Πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2010 μέχρι το 2015.
Είχε διατυπώσει όλα αυτά τα χρόνια κάποια ένσταση; Και αλήθεια, από τις αρχές του 2015 μέχρι και τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές, τοποθετήθηκαν με διαφορετική διαδικασία τα νέα μέλη στο ΔΣ της Τράπεζας; Η διαδικασία ήταν ακριβώς η ίδια.

3ον. Σύμφωνα με το ΠΔ 63/2005, που ισχύει μέχρι και σήμερα με την παρούσα Κυβέρνηση, «ο διορισμός σε θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού, όπως επίσης σε θέση ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη, αναστέλλει την άσκηση του λειτουργήματος ή επαγγέλματός τους».
Πράγματι, εγκαίρως η κα. Ζευγώλη παραιτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς για να καταλάβει θέση Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου.
Η συμμετοχή σε ΔΣ συνιστά ιδιότητα και δεν αποτελεί λειτούργημα ή επάγγελμα.

Συνεπώς, δεν απαγορεύεται για κάποιον που κατέχει τη θέση Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου ή ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη να συμμετέχει σε ΔΣ.
Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα, και εφαρμόζεται και από την παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε πολλούς δημόσιους φορείς.
4ον. Όσον αφορά στα τυπικά προσόντα της κας. Ζευγώλη, σύμφωνα με το ΠΔ 63/2005, για την κατοχή θέσης Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου απαιτούνται «πτυχίο σχολής ή Τμήματος ΑΕΙ της χώρας ή ισότιμο ξένης ανώτατης σχολής ή απολυτήριο λυκείου ή εξατάξιου γυμνασίου».

Συνεπώς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα τυπικών προσόντων για τον διορισμό στη συγκεκριμένη θέση μετακλητού υπαλλήλου.
Ως προς το ΦΕΚ διορισμού της, η κατάταξη και ο καθορισμός των αποδοχών της έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις τότε κείμενες διατάξεις (ΠΔ 63/2005, Ν. 4024/2011, ΚΥΑ 2/16306/0022/23.02.2012, Εγκύκλιος ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ 2/οικ.32582/0022/11.04.2012). Διατάξεις, το περιεχόμενο των οποίων ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ως προς τα λοιπά, απαντήσεις μπορούν να αναζητηθούν στις υπηρεσίες των φορέων στους οποίους υπηρέτησε και υπηρετεί.

Δυστυχώς, ο κ. Καμμένος, ο κ. Σπίρτζης και οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να προσεγγίζουν τα θέματα της δημόσιας σφαίρας με επικοινωνιακή στόχευση και ελαφρότητα έναντι της αλήθειας. Η πρακτική τους έχει γίνει αντιληπτή από τους πολίτες. Πλέον, δεν αποδίδει."
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν το πρωί ότι «αυτοί που, τον τελευταίο καιρό, καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, από τις ίδιες τις πράξεις τους».

Στο θέμα είχε αναφερθεί στη συνέχεια κατά την προ ημερησίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
«Ταυτόχρονα» έλεγαν οι ίδιες πηγές «σε ό,τι αφορά την ίδια, εγείρονται ερωτηματικά για την επιστημονική της επάρκεια και, ενδεχομένως, για τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών που παρουσιάζει στο βιογραφικό της και βάσει των οποίων πιστοποιήθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος και διορίστηκε στην συγκεκριμένη θέση μετακλητής υπαλλήλου».
«Πληρώστε τα 14 εκατ. που πήρατε δάνειο από την Τράπεζα Αττικής, στην οποία είχατε διορίσει την διευθύντρια του κ. Σταϊκούρα», είπε προς την ΝΔ, πυροδοτώντας την αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απάντηση του πρώην αν. υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, ότι στην ΝΔ δόθηκε αυτό το ποσό χαμηλότοκα, ενώ όταν ζήτησαν οι ΑΝΕΛ 20.000 ευρώ, για να τυπώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, το αίτημα απορρίφθηκε.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline