Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:03:41

Μοσκοβισί: Ορόσημο ο Νοέμβριος για την Ελλάδα.

Τον μήνα Νοέμβριο, δηλαδή μετά 55 ημέρες έθεσε ως χρονικό ορόσημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί δηλώνοντας βέβαιος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε τοποθέτηση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γνωστός για τις ενθαρρύνσεις και την αισιοδοξία του σxετικά με την Ελλάδα, αλλά πάντα με συνέπεια στο Μνημόνιο και τις « μεταρρυθμίσεις» που απαιτεί.

Ο Γάλλος επίτροπος ξεκίνησε την τοποθέτηση λέγοντας «Θέλω να σας καθησυχάσω για την κατάσταση της Ελλάδας.Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. ¨Όλα δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 πορεία που θα συνεχιστεί και όλο το 2017. Θεωρούμε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός» είπε για να προσθέσει ότι είναι νωρίς να γίνει ακόμη ακριβής πρόβλεψη για το που θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης.

«Πρέπει να δηλώσω την ικανοποίηση μου για την μέχρι τώρα πρόοδο της Ελλάδας σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μαζί όπως έκανε η Ελλάδα» είπε ο κ. Μοσκοβισί για να σημειώσει προς όλα τα ακροατήρια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική αλλά όχι ενδοτική με την Ελλάδα « Είμαστε απαιτητικοί ότι έχει έχει συμφωνηθεί όπως αυτό έχει συμφωνηθεί' είπε χαρακτηριστικά .

Τόνισε όμως ότι κλειδί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συνέχιση του προγράμματος η οποία έχει μπροστά του την δεύτερη αξιολόγηση .
«Θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις αγορές και την επαναφορά την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο . Όταν λέω εύλογο χρόνο εννοώ τον Νοέμβριο . Η Ελλάδα θα δείξει τότε ότι προχωρά το πρόγραμμα» είπε ο κ. Μοσχοβισί για να προσθέσει αυτό « Όταν γίνει αυτό και η Ελλάδα δείξει ότι τιμά τις δεσμεύσεις της τότε θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης προχωρώντας την υλοποίηση υτων βραχυπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».
Αναφέροντας ενδεικτικά τις προκλήσεις που θα υπάρχουν στην δεύτερη αξιολόγηση τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης της σύστασης και λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Σε ότι αφορά την τρέχουσα φάση της αξιολόγησης ο κ. Μοσχοβισί τόνισε ότι οι διαδικασίες ατόνησαν τις προσπάθειες αλλά τώρα υπάρχει αξιολογη επιτάχυνση από την αρχή του Σεπτεμβρίου « Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει όλα τα μέτρα που απομένουν ώστε να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε την δεύτερη υποδόση των 1,1 δις ευρώ ενώ θα δοθούν και 1,7 δις ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών.» είπε ο Γαλλος επίτροπος χωρίς όμως να αποφύγει και μια έμμεση κριτική προσθέτοντας « Πάντως μένουν πολύ λίγες μέρες και όπως λέμε « ο διάβολος κρύβεται πάντα σε μικρές λεπτομέρειες» .

Ο κ. Μοσχοβισί υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί εν μέρει μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε ως αποτέλεσμα την συμφωνία της 25ης Μαΐου και την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δις ευρώ από τα οποία το 1,8 δις ευρώ δόθηκαν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline