Τρίτη 23 Απριλίου 2024  14:50:43

Σύγκρουση Χατζηδάκη- Σπίρτζη για τα δημόσια έργα

Πάγωμα μιας σειράς δημοπρατήσεων έργων που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και αδράνεια στην προώθηση μελετών για έργα νέας γενιάς προσάπτει με δύο ερωτήσεις του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου ανάθεσης δημοσίων έργων (ν. 4421/2016) πυροδοτεί νέα κόντρα ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο ανταπαντά ότι η ΝΔ «καταγγέλλει» τον νόμο που υπερψήφισε επί της αρχής τον περασμένο Αύγουστο.

Αναλυτικά, στην πρώτη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, επισημαίνεται ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου «έχει οδηγήσει σε πάγωμα των δημοπρατήσεων μέχρι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και να οριστικοποιηθούν οι πρότυπες διακηρύξεις». Εξέλιξη η οποία, όπως σημειώνεται, έχει αναβάλει μέχρι νεωτέρας μια σειρά από δημοπρατήσεις έργων που είχαν προγραμματιστεί για το β' εξάμηνο του 2016.

«Πάγωμα» και «αδράνεια»

«Το γεγονός αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τις τοπικές οικονομίες. Οι περιφέρειες διατυπώνουν παράπονα γιατί ουσιαστικά έχει παγώσει όλο το τεχνικό τους πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιπτώσεις και στο νέο ΕΣΠΑ, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα ΠΕΠ, και επιβραδύνεται η εφαρμογή του και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς χρονοδιάγραμμα ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος νόμος και να προχωρήσουν τα έργα των οποίων αναβληθεί η δημοπράτηση. Επίσης, ζητά απάντηση για τις επιπτώσεις όλης αυτής της καθυστέρησης στην πορεία του ΕΣΠΑ.

Στη δεύτερη ερώτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μεταφέρει «την ανησυχία που διατυπώνεται από τον κατασκευαστικό κλάδο για την αδράνεια του υπουργείου Υποδομών να προωθήσει νέες μελέτες δημοσίων έργων». Επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της γενιάς των «μεταολυμπιακών» έργων εξαντλείται, τα μεγάλα και μεσαία έργα (οδικοί άξονες, επεκτάσεις μετρό κ.λπ.) ολοκληρώνονται σταδιακά και τονίζει την ανάγκη προώθησης νέων έργων που θα ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Η απάντηση του υπουργείου

Σε απάντησή του το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ κατηγορεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης για πολιτική υποκρισία που δεν έχει όριο. «Με τη σημερινή ανακοίνωση για "δήθεν πάγωμα" των δημοσίων έργων διαψεύδουν και τον εαυτό τους. Ξέχασαν φαίνεται ότι είναι οι ίδιοι μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν επί της αρχής τον περασμένο Αύγουστο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον νόμο 4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Τον ίδιο νόμο που σήμερα κατηγορούν».

Μάλιστα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι ο ν. 4412/2016 εφαρμόζεται ήδη από την πρώτη ημέρα κανονικά. Ωστόσο, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 εξεδόθη εγκύκλιος με θέμα την παροχή διευκρινίσεων ως προς την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προσάρμοσε την ελληνική νομοθεσία στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ.

Επίσης, το υπουργείο κάνει λόγο στην απάντησή του για αγωνία της ΝΔ για την πελατεία των «υμετέρων» δημάρχων και περιφερειαρχών του παλαιοκομματισμού, του δικτύου των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά και μεγαλοεργολάβων «που επί χρόνια είχαν συνηθίσει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις δημοσίων έργων, κάνοντας πάρτι για τους ολίγους και εκλεκτούς, με τα χρήματα του ελληνικού λαού».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline