Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:28:03

Σε πολύ δύσκολα το δίδυμο Τσίπρα- Τσακαλώτου

Νέες περικοπές και υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, προβλέπουν: Spiegel, Politico και Bloomberg. Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν από στις Βρυξέλλες προκειμένου να λήξουν οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ίσως μέσα στον Μάρτιο , ίσως τον Απρίλιο με άγνωστους τελικούς όρους και πολιτικές συνέπειες. Σχεδόν στο σύνολο των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται στις οικονομικές αλλά και πολιτικές δυσμενείς εξελίξεις σχετικά μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

Δυσάρεστο και σχεδόν ασφυκτικό το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν αναγκαστικά ο Ε.Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις νέες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Spiegel: online Πρόθυμος να διαπραγματευτεί περαιτέρω μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Politico: «Μην ανησυχείτε - Η Ελλάδα τελικά θα λυγίσει στις απαιτήσεις των πιστωτών». Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ δεν προβλέπουν ρήξη και σύγκρουση.

"Για μας ως γερμανική κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και εργαζόμαστε γι΄αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να εξευρεθεί τελικά μια λύση για την συμμετοχή του", είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων στην κυριακάτικη Bild.
Επίσης το Spiegel online γράφει ότι στο παρασκήνιο οι τόνοι μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Έλληνα πρωθυπουργού είναι συμφιλιωτικοί.

"Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα από ό,τι τους τελευταίους μήνες", φέρεται να είπε στο γερμανικό περιοδικό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου του κ. Σόιμπλε, το οποίο επαίνεσε μάλιστα την καταρχάς προθυμία του Α. Τσίπρα να διαπραγματευτεί περαιτέρω μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε σε προόδους που έχουν γίνει στις συζητήσεις με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις.

-Politico: «Μην ανησυχείτε - Η Ελλάδα τελικά θα λυγίσει στις απαιτήσεις των πιστωτών»

«H Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Επιστρέφει το Grexit. Προσοχή, το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μία κλωστή» γρράφει το δημοσίευμα και εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν θα «τραβήξει την πρίζα για την τελευταία διάσωσή της ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη της»

Το ελληνικό ζήτημα επιστρέφει και πάλι, γράφει ο αμερικανικός ιστότοπος «Politico» επικαλούμενος δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

«H Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Επιστρέφει το Grexit. Προσοχή, το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μία κλωστή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα», όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα: «Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σαν βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε προειδοποιήσει ένας σχολιαστής των «New York Times» την περασμένη εβδομάδα, γράφει το «Politico» και προσθέτει: «Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακόμη στιγμή "do-or-die", δηλαδή "όλα ή τίποτα" με τους πιστωτές της. Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της... Και, ναι, τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα καταβαραθρώνονται για άλλη μια φορά με τους επενδυτές να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Παρά τον θόρυβο αυτό, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή αν η Ιστορία είναι οδηγός. Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι, η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συγκεντρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ελληνική "κατάσταση", όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό που διανύει την έβδομη χρονιά. Ανάλογα με το πώς μετράει κανείς, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης... Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα: οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, συχνά την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ελλάδα».

«Δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η λιτότητα για την Ελλάδα που είναι στην Ευρωζώνη. Η κατάστασή της εξακολουθεί σαφώς να είναι καλύτερη εντός του ευρώ απ΄ό,τι αν συντριβεί φεύγοντας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μετά από χρόνια σκληρών περικοπών των δαπανών... η Αθήνα δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα για την τελευταία διάσωσή της ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη της.

Για τον αρθρογράφο του «Politico», το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία λίγο έχει να κάνει με την Ευρώπη ή την Ελλάδα. H πραγματική διαφωνία είναι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αρνείται να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, επειδή πιστεύει ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για τη Γερμανία. Από την αρχή της κρίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφές ότι, η έγκριση της διάσωσης από το Βερολίνο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό που ήθελε το Βερολίνο είναι ότι το ΔΝΤ θα εγγυάται να βοηθήσει στην επίβλεψη της διαδικασίας διάσωσης...

Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε η Μέρκελ να κερδίσει υποστήριξη για τα ελληνικά πακέτα βοήθειας από τους δικούς της βουλευτές και να διασφαλίσει έτσι τη θέση της στην Bundestag. Κατά συνέπεια, όπως καταλήγει το «Politico», η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά με κάτι πιο πεζό: την πολιτική...

-Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Καθώς οι προσπάθειες της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν, η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές περιορίζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα για την Αθήνα να αναζητήσει άλλο ένα αντιδημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Όπως σημειώνει, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Δευτέρα για να διαμηνύσουν για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να λάβει την επόμενη δόση. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει κλονιστεί καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί την βιωσιμότητα των ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει τα ομόλογα της χώρας μέχρι να ανακοινωθούν πιο ουσιαστικά μέτρα μείωσης του χρέους.

"Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα", εκτίμησε ο Nick Kounis, επικεφαλής αναλυτής της ABN Amro Bank NV.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα παραπέμποντας στην εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού διετούς ομολόγου στο 9,95%, ενώ το δεκαετές βρίσκεται κοντά στο 7,85%, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από το αντίστοιχο πορτογαλικό, απόδειξη της διεθνούς αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας απέναντι στην ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline