Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:39:29

Οι μετακλητοί της Βουλής, η αλήθεια

Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της "Κ" και του κοινοβουλευτικού της συντάκτη Γιώργου Μπουρδάρα, ότι με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, μόνο τον τελευταίο μήνα, διορισμένοι και απασχολούμενοι ως τώρα με σχέση εργασίας μετακλητού υπαλλήλου, πλέον εργάζονται ως σχεδόν μόνιμοι, δηλαδή με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Και με ελάχιστη, σχεδόν μηδενική εμπειρία κανονικού υπαλλήλου, κανονικής πρόσληψης και όχι απευθείας μετακλητού.

Το γραφείο Τύπου της Βουλής με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει μεν λόγο για "ανακρίβειες", πλην όμως ουδέν περαιτέρω αναφέρει για τις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις που ανέδειξε η "Κ", και των οποίων το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι ακριβώς η διαδοχική πρόσληψη αρχικά ως μετακλητού και στη συνέχεια ως ΙΔΑΧ – κάτι το οποίο επί της ουσίας απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Η πρώτη εξ αυτών, έχει σχέση με απόφαση διορισμού "σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου" για πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ως μετακλητή στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κ.Βασιλάκη. Ο διορισμός του συγκεκριμένου προσώπου στο προαναφερθέν γραφείο με την ιδιότητα μετακλητού-βοηθητικού προσωπικού έγινε στις 22/11/2015. Στις 13/3/2017 (μετά, δηλαδή από τον διορισμό ως ΙΔΑΧ) εκδόθηκε η "διαπιστωτική πράξη" του Προέδρου της Βουλής για την "αυτοδίκαιη παραίτηση" του εν λόγω προσώπου από τη θέση του μετακλητού.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πράξη διορισμού σε θέση ΙΔΑΧ με ημερομηνία 14/3/2017. Το πρόσωπο αυτό αρχικά εμφανίζεται να έχει προσληφθεί ως μετακλητή στο γραφείο της τέως Προέδρου, στις 21/4/2015. Ακολούθως εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσής της στις 14/10/2015, όταν έχουμε πλέον και τη λήξη της θητείας της τέως Προέδρου. Δέκα ημέρες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στις 24/10/2015 η ίδια υπάλληλος επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου Ειδικού Γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει έως να γίνει ΙΔΑΧ, όπως προαναφέρθηκε.

Η τρίτη περίπτωση αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι ως τις 14/10/2015 μετακλητή στο γραφείο του τέως γ.γ. Γ.Θαλάσση. Στις 30/10/2015 τοποθετήθηκε μετακλητή εκ νέου στο γραφείο πλέον του τότε νέου Προέδρου της Βουλής. Στις 17/6/2016 εμφανίζεται πρόσληψή της ως Ειδική Σύμβουλος πια στο γραφείο του γ.γ. της Βουλής. Στις 22/2/2017 δημοσιοποιείται πρόσληψή της πλέον ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, και στις 13/3/2017 εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη παραίτησής της από τη θέση της Ειδικού Συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Κανονισμό της Βουλής - Μέρος β', και ειδικότερα στο άρθρο 36 §1α, τονίζεται: "Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής". Η απαγόρευση αυτή, ως πρόβλεψη του Κανονισμού, είχε ως γνωστόν κριθεί αναγκαία μετά από τον μεγάλο θόρυβο που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν φαινόμενα μαζικών "μονιμοποιήσεων" μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής, πέραν της αναφοράς περί "ανακριβειών", υποστηρίζεται ότι "δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή". Ως προς αυτό, αξιοσημείωτο είναι όσα, μεταξύ άλλων, παραδέχεται επίσημο έγγραφο της Βουλής για τουλάχιστον μία εκ των περιπτώσεων, ως προς το τί συνέβη και άλλαξε η εργασιακή σχέση ενός εκ των προσώπων: "Η ..... η οποία κατείχε θέση μετακλητού υπαλλήλου, παραιτήθηκε αυτοδίκαια από τη θέση αυτή, λόγω πρόσληψής της σε άλλη θέση" – με άλλα λόγια της προτάθηκε να τοποθετηθεί σε θέση αορίστου χρόνου και τότε πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Η ίδια ανακοίνωση, καλεί τους δημοσιογράφους να διαπιστώσουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει προβεί στον αριθμό των προσλήψεων που δικαιούται εκ του Κανονισμού: Θα διαπίστωναν, αναφέρεται ειδικότερα, ότι "σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση Ι.Δ., καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν".

Παράλληλα προστίθεται ότι ο κ. Βούτσης "εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται".

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την επίσημη, περιοδική ενημέρωση της Βουλής, υπηρετούντες μετακλητοί στις 31/5/2015 ήταν 110, στις 31/6/2016 ήταν 139, και την 1/1/2017 ήταν ακόμα λίγο περισσότεροι: 142 μετακλητοί υπάλληλοι. Ισως έκτοτε να έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι προσπάθειες και να μειώνονται. Στη σημερινή ανακοίνωση, πάντως, δεν προσφέρονται σχετικά στοιχεία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Μέσα στις λειτουργίες της Βουλής, ιδίως αυτή την περίοδο, είναι και τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που πρέπει να εκπέμπει με κάθε της ενέργεια. Οι δυνατότητες που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για "κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης" προσλήψεις προσωπικού έχει την έννοια της περιορισμένης και λελογισμένης χρήσης του όταν αυτή επιβάλλεται από επείγουσες και εξαιρετικές συνθήκες.

Δεν νοείται, σε μια εποχή που η κοινωνία απαιτεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, ο Ναός της Δημοκρατίας να στέλνει λάθος μηνύματα. Η επίκληση κάθε κανονισμού και κάθε δικαιώματος πρέπει να διέπεται, όχι μόνο από την τυπική εφαρμογή τους, αλλά και από τις αυτονόητες αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών. Είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Βουλής άμεσα να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία καταστρατηγείται κάθε έννοια αξιοκρατίας, και να δώσει τη δυνατότητα να διαγωνιστούν για τις συγκεκριμένες θέσεις οι αξιότεροι. Δεν μπορεί κανείς να ανεχθεί οι στρατιές των μετακλητών των τελευταίων μηνών να μετατραπούν σε εργαζομένους αορίστου χρόνου. Κάθε άλλη επιλογή εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της και απαξιώνει στην κρισιμότερη στιγμή ένα θεσμό που οφείλει να αυτοπροστατεύεται».

-Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξαρτάται κυρίως από τη διαφάνεια των επιλογών του. Σε μια περίοδο όπου πολλά κέντρα στοχεύουν στη σπίλωση των αντιπροσώπων του λαού για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, είναι ανάγκη η λειτουργία της Βουλής να είναι διαυγής και ανοικτή στο δημοκρατικό έλεγχο. Για να προστατευτεί η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητάει συστηματικά τη δημόσια λογοδοσία για τις προσλήψεις. Η απόφαση αυτή ανήκει στο πρόεδρο της Βουλής και γι' αυτό τον καλέσαμε να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του".

-Εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Γρ.Ψαριανός δήλωσε μεταξύ άλλων: "Προσωπικά και ως ΠΟΤΑΜΙ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραμε, θέσαμε το θέμα ότι είναι άλλο η πολιτική, άλλο η νομική και άλλο η ηθική διάσταση κάθε τέτοιου θέματος και θα πρέπει να δοθεί οριστική και τελεσίδικη απάντηση".

-Ο κ. Οδ.Κωνσταντινόπουλος σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι προσλήψεις από το ΣΥΡΙΖΑ μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι παράνομες βάση του Κανονισμού της Βουλής, Μέρος Β΄, άρθρου 36, παρ. 1α , όπως τροποποιήθηκε το 2013, οπότε και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε την απαγόρευση αυτή. Πρέπει να αντιδράσουν όλα τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακαλέσει την υπογραφή του».

Προϊστορία

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλ.Πετσάλνικος στις 29/5/2010, με αφορμή το θόρυβο από μαζικές μονιμοποιήσεις τότε επί της δικής του θητείας, υπογράμμιζε πως εκείνες έγιναν με βάση διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2008 από τον προκάτοχό του και την τότε πλειοψηφία στην Ολομέλεια, και δεσμευόταν ότι θα έφερνε ειδική απαγορευτική διάταξη στον Κανονισμό για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό: πρόσωπα, δηλαδή, που επιλέγονται από πολιτικούς παράγοντες ως συνεργάτες - μετακλητοί, με διάρκεια απασχόλησης όση και η διάρκεια θεσμικής θητείας των εν λόγω παραγόντων, να μπαίνουν στο Δημόσιο ουσιαστικά ως μόνιμοι.

Η διαφορά των τωρινών με τις τότε περιπτώσεις είναι αφενός ότι αφορούν πολύ περιορισμένο κύκλο παραγόντων (τότε ήταν γενική και ευνοούσε μετακλητούς ακόμα και βουλευτών), και αφετέρου πως εκείνη την εποχή η "τακτοποίηση" γινόταν με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζονταν από την εθνική αντιπροσωπεία, ενώ τώρα με διαπιστωτικές και άλλες πράξεις αξιωματούχων της Βουλής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline