Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:14:29

Τελεσίγραφο 10 ημερών στην Τερέζα Μέι να σώσει την πρωθυπουργία της

Δέκα μέρες προθεσμία , δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, να διαμορφώσει μια γραμμή που θα ικανοποιήσει τόσο τους οπαδούς του «σκληρού» όσο και εκείνους του «μαλακού» Brexit έχει η Τερέζα Μέι, ειδάλλως θα τεθεί θέμα αρχηγίας στους Τόρηδες, προειδοποίησε ένας πρώην υπουργός μιλώντας στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία μετά την ολέθρια απόφασή της να πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες στοίχισαν την αυτοδυναμία στο κόμμα της, αλλά και τους χειρισμούς της αναφορικά με την πρωτοφανή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στον πύργο κατοικιών του Λονδίνου, τον οποίο επισκέφθηκε αποφεύγοντας να συναντηθεί με τους ενοίκους «για λόγους ασφαλείας».
Η πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος προειδοποίησε ότι τυχόν υποχώρηση στο «σκληρό» Brexit θα πυροδοτήσει θέμα ηγεσίας, αλλά οι νέοι σύμμαχοί της απ' το βορειοιρλανδέζικο DUP μπορεί να ζητήσουν να μετριάσει τη στάση της στο θέμα του διαζυγίου απ' την ΕΕ προκειμένου να τη στηρίξουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κι ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέηβιντ Ντέιβις θεωρείται ότι πρωτοστατούν στην πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, αναδεικνύεται σε υπέρμαχο της «μαλακής» προσέγγισης.
Καθοριστικής σημασίας για την τύχη της Μέι θα είναι η ομιλία της βασίλισσας στη Βουλή, που συντάσσει η πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες και η οποία σηματοδοτεί τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, σύμφωνα με πρώην υπουργό που μίλησε στους Κυριακάτικους Τάιμς ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να φύγει. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 28η και η 29η Ιουνίου, όταν θα γίνει η ψηφοφορία» για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είπε.
Άλλος υπουργός που ρωτήθηκε κατά πόσον η Μέι έχει ακόμη τη βούληση να παλέψει, φέρεται να είπε σε φίλους του ότι «ανησυχεί για την ψυχική της κατάσταση.»

Οι ευρωσκεπτικιστές θα προσπαθήσουν μέσα απ' την ομιλία της Βασίλισσας να διαγνώσουν κατά πόσον η Μέι ενδίδει στις πιέσεις επιχειρηματιών και στελεχών μέσα απ' το κόμμα της να συνάψει με την ΕΕ μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Βρετανία να έχει πρόσβαση στην Κοινή Αγορά -κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σημάνει και διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης προσώπων καθώς και ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline