Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:03:22

Προβλήματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την αλλαγή φύλου

Μείζον πρόβλημα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν και για διαφορετικούς λόγους, δημιουργεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου με μια απλή βεβαίωση. Από τη μια πλευρά είναι το Μέγαρο Μαξίμου που είδε να υποχωρούν οι αντιδράσεις των ΑΝΕΛ διαπιστώνει ότι αρχίζει να γενικεύεται η οργή στους κόλπους της Εκκλησίας και από την άλλη πλευρά η ΚΟ της ΝΔ έχει σπάσει στα δύο.

Μετά από μια μακρά περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις Εκκλησίας - κυβέρνησης, με εξαίρεση το μάθημα των θρησκευτικών, ο Πρωθυπουργός που διατηρεί άριστη σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, βλέπει να συγκροτείται ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο το νομο σχέδιο για την αλλαγή φύλου που έχει ξε σηκώ σει θύελλα αντιδράσεων από Μητροπολίτες που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και το ανακοινωθέν που εξεδόθη για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα και η σύνθεση της επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος για το διάλογο με την Πολιτεία για το συγκεκριμένο θελμα και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Πειραιώς Σεραφείμ είναι ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Για την κυβέρνηση η παρούσα ένταση ήρθε στην χειρότερη στιγμή και όπως λένε οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, ο Πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε από το βαθμό της κρίσης. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να μπουν στο τραπέζι θέματα από την αριστερή ατζέντα - σε αντιδιαστολή με τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται ως επί το πλείστον στο πεδίο της οικονομίας- δεν ανέμενε να σηκωθεί τόση σκόνη. Ακόμα και η ματαίωση της επίσκεψης στο Αγιο Όρος ήταν ένα ακόμα αρνητικό σήμα που δεν περίμεναν στο Μεγαρο Μαξίμου, όπου ήδη συζητείται για πιθανή συνάντηση Πρωθυπουργού με Αρχιεπίσκοπο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως, σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της την Εκκλησία και αντί η ΝΔ, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, να καρπωθεί από αυτή την ένταση, βιώνει και αυτή τη δική της κρίση και μάλιστα σε ζήτημα που ακουμπά στον ιδεολογικό της πυρήνα και αποτελεί αιτία πολέμου για την πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων της.

Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν πήρε έξ' αρχής καθαρή θέση, είτε αρνητική, είτε θετική στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας διχάστηκαν οι συντονιστές του κόμματος όταν συζητήθηκε το θέμα, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενδεικτικά στοιχεία της σύγχυσης που επικρατεί στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Τελικά, η ΝΔ υπό το φόβο των αντιδράσεων από την Εκκλησία και ρίχνοντας πολύ νερό στο φιλελεύθερο κρασί της ηγεσίας, επιχειρεί να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται με την κατάθεση δικής της τροπολογίας που αναμένεται να απορριφθεί από την κυβέρνηση. Στη λογική να διατηρηθούν ισορροπίες, η τροπολογία εκτιμάται από στελέχη της ΝΔ, αντιμετωπίζει το εσωκομματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αποτρέπει γενίκευση της εσωκομματικής κρίσης. Στην γαλάζια τροπολογία μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η απόφαση για αλλαγή φύλου να λαμβάνεται μέτα την ενηλικίωση, να μην δίνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και γάμου, κα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline