Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:03:47

Economist: Πούτιν, ένας νέος τσάρος γεννιέται

«Ένας τσάρος γεννιέται. Δεκαεπτά χρόνια αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, η επιρροή του είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ», αναφέρει σε πρωτοσέλιδό του ο Economist παρουσιάζοντας το νέο του τεύχος.

Συγκρίνοντας την διακυβέρνηση Πούτον με την εποχή των τσάρων εστιάζει στην πορεί που συνήθως ακολουθεί η εξουσία και που, οπως συχνά έχει αποδειχτεί, καταλήγει να μοιάζει με κατάρα.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό, η Δύση που ακόμη αντιμετωπίζει τη Ρωσία με μετα - σοβιετικούς όρους τον τοποθετεί ορισμένες φορές ως τον ισχυρότερο ηγέτη μετά τον Στάλιν. Οι Ρώσοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο μια νεότερη ιστορική περίοδο. Τόσο οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές όσο και οι συντηρητικοί στη Μόσχα όταν μιλούν για τον Πούτιν αναφέρονται στον τσάρο του 21ου αιώνα.

Ο κ. Πούτιν έχει αυξήσει την ισχύ του γιατί πολλοί Ρώσοι βλέπουν σε αυτόν τον πολιτικό που έβγαλε τη χώρα τους από το χάος της δεκαετίας του 1990 μετατρέποντάς την σε υπολογίσιμη δύναμη, αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα που εστιάζει στον λόγο που ο Πούτιν διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους ισχυρούς πολιτικούς ανά τον κόσμο.

Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όμως, βγαίνει στην επιφάνεια και η δυσάρεστη σκέψη που θέλει τον κ. Πούτιν να ακολουθεί την πορεία των τσάρων οπότε και την απώλεια της δυναμής τους στο πέρασμα του χρόνου.

«Παρόλο ο Πούτιν ανησυχεί για το "χρώμα" των επαναστάσεων που σάρωσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση, η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι μία μαζική εξέγερση, ακόμη λιγότερο μία αναβίωση των Μπολσεβίκων. Είναι ότι από την άνοιξη του 2018, οπότε και ο Πούτιν θα αρχίσει την έκτη θητεία, μετά τις εκλογές τις οποίες σίγουρα θα κερδίσει, θα ξεκινήσουν οι εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα μεγαλώσει ο φόβος μιας αναταραχής, όπως συνέβη με τους προηγούμενους ρώσους ηγέτες», υπογραμμίζει ο Economist επισημαίνοντας την πικρή γεύση που ενδέχεται να αφήσει μια τέταρτη θητεία του Πούτιν.

«Ο κ. Πούτιν είναι ο μόνος αυτοκράτορας του κόσμου. Πρόκειται για μια επιθεση στον φιλελευθερισμό που ακόλούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας ακόμη και ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, συμπεριφέρονται σαν ν αέχουν λάβει ειδική εξουσία απεσταλμένη από τον λαό. Αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ επισημοποίησε τη απόλυτη κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος» τονίζει ο Economist αφήνοντας αιχμές και για την πολιτική Πούτιν αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λιετουργεί η εξουσία και πώς ενδέχεται να πέσει στο κενό.

«Έχει την αποδοχή των Ρώσων για τους έχει πείσει πως χωρις αυτόν δεν υφίσταται Ρωσία», τονίζεται ακόμη στο δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει τις δύο όψεις της πολιτικής του ρώσου προέδρου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline