Τρίτη 23 Απριλίου 2024  23:38:22

Η σθεναρή στάση Παυλόπουλου για τον Μέγα Αλέξανδρο

Δεν έχουν βάση οι ερμηνείες ότι η πρόσφατη δήλωση του, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ότι ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε και παραμένει ηγέτης της Ελληνικής Μακεδονίας, αποτελούσε αιχμή για αντίθετες απόψεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχει κοινή γραμμή στο όλο θέμα του χειρισμού της νέας ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και των κλεμμένων συμβόλων και εμβληματικών μορφών του Ελληνισμού στη βάση των αναθεωρητικών και γενικά αποδεκτών της γραμμής Κ. Καραμανλή- Ντόρα Μπακογιάννη στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2007.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι ο ηγέτης της Ελληνικής Μακεδονίας διέδωσε στον κόσμο τον Ελληνικό Πολιτισμό, ιστορική διαπίστωση που σημαίνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος (και βεβαίως ο Φίλλιπος, η Μακεδονική Δυναστεία και ο Ελληνιστικός κόσμος) αποτελούν αυθεντική κληρονομιά του διαχρονικού Ελληνισμού και μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Προεδρία της Δημοκρατίας αυτή η σθεναρή στάση του Προέδρου αποτελούσε απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι τα Σκόπια δεν έχουν την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς και της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά δικαιούνται ένα μερίδιο από αυτές.

Στην προοπτική του η αποφασιστική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας υποδηλώνει με σαφήνεια ότι εκτός από την συμφωνία για το κοινό όνομα, απαραίτητες προϋποθέσεις θα είναι η αποκήρυξη των κλεμμένων και ανιστόρητων μνημείων και ισχυρισμών των Σκοπίων περί Μακεδονικής γλώσσας, φυλετικής καταγωγής και δήθεν Συνταγματικού Ονόματος και όψιμης Ταυτότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline