Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:32:07

Ο πολύ δύσκολος Ιανουάριος για την υπουργό εργασίας κ. Αχτσιόγλου

Μέχρι τώρα την επέκριναν ότι την έβγαζε καθαρή, χωρίς πολιτική φθορά, είτε στις απαιτήσεις των Θεσμών-Τρόικας με καθυστερήσεις και γενικές υποσχέσεις είτε με διαρροές για αντίθετες απόψεις και σχέδια.


Όμως φαίνεται να ήρθε ο καιρός για πικρές αποφάσεις και συμβιβασμούς.
Δύσκολα ξεκινά ο Ιανουάριος για την κ. Ε. Αχτσιόγλου με θεσμικές μπόρες. Με αλλαγές στα εργασιακά, τα δικαιώματα απεργίας και τα επιδόματα για τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, με τρία προαπαιτούμενα δύσκολα, αληθινή πολιτική «φωτιά» με επίκεντρο τα εργασιακά, το ένα με ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό συμβολισμό –η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία– και το άλλο με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από μερίδα επιδοματούχων –η αναδιάρθρωση των κριτηρίων για τη λήψη οικογενειακών επιδομάτων–, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Με στόχο όλα να έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή ενός πολυνομοσχεδίου, πιθανότατα αμέσως έπειτα από τα Φώτα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις για την απεργία και τα επιδόματα.
Άλλωστε, η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια - επιχειρησιακά σωματεία είναι ήδη έτοιμη. Είχε μάλιστα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, από την Υπουργό, αποσύρθηκε όμως με συνοπτικές διαδικασίες λίγες ώρες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη κυβερνητική απαρτία και η διάταξη θα ψηφιζόταν μεν, με τις ψήφους της Ν.Δ. δε ως αναγκαίες.

Σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος πάντως, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες, ώστε η διάταξη να περάσει αναίμακτα. Έτσι, στην ουσία της, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει.

Έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία.

Να σημειωθεί πάντως ότι η διάταξη για τις απεργίες έχει ήδη προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ, το οποίο «σηκώνει» πολιτικά το θέμα, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τα συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση διαλύει το μόνο όπλο που απέμεινε στους εργαζομένους, δηλαδή την απεργία.

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν και οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς η μεταρρύθμιση στο σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018, προβλέπει μεν σημαντικά αυξημένα κονδύλια, περιλαμβάνει όμως και νέα δικαιότερη κατανομή αυτών, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline