Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  20:40:31

Κανένας δεν βιάζεται για το νέο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας

Εύλογες καθυστερήσεις και αναμενόμενες για το Συμβούλιο Συνεργασίας Κορυφής Ελλάδος-Τουρκίας, με την συμμετοχή Τσίπρα- Ερντογάν, ενώ παίρνει αναβολή επ' αόριστον η ανταποδοτική επίσκεψη Παυλόπουλου στην Άγκυρα. Κανένας και από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βιάζεται για να τηρηθούν οι συμφωνημένες ημερομηνίες.


Δείγματα ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι αρκετά παγωμένες και σε κλίμα δύσκολο αυτούς τους καιρούς, μετά μάλιστα την επίσημη επίσκεψη-φιάσκο του Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία ακολούθησαν προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου και άλλων Υπουργών καθώς επίσης συνεχίστηκαν από την Άγκυρα οι προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα του Αιγαίου, αλλεπάλληλες και πυκνές.

Έτσι γενικά και αόριστα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προσδιόρισε τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Με αισθητή καθυστέρηση ως προς τις παλαιές αρχικές ημερομηνίες προτού η άδοξη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τις αρχές Δεκεμβρίου καταλήξει σε πολιτικό φιάσκο στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας και ένταση παρά καταλλαγή σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Μ.Τσαβούσογλου, τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και στις επαφές που έγιναν κατά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, το ΑΣΣ προσδιοριζόταν για τον Ιανουάριο, το πολύ Φεβρουάριο.
Τώρα δεν είναι βέβαιη αυτή η ημερομηνία. Παράλληλα δεν θα προηγηθεί επίσης, ανταποδοτική επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Άγκυρα, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Με μάλλον απρόθυμο τον κ. Παυλόπουλο και επιφυλακτικό για την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν μετά από επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και του ΥΠΕΞ Κοτζιά αλλά και επίμονη πίεση της Άγκυρας, με μονομερείς μάλιστα δημόσιες ανακοινώσεις.
Δεν δείχνει η ελληνική πλευρά βιασύνη να πραγματοποιηθεί αυτή η δεύτερη και (αμοιβαία) επίσκεψη κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ΑΣΣ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως είπε (Real FM), «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μη συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει.
Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Στη στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο κ. Κοτζιάς προσπαθώντας να εξωραΐσει τα πράγματα.
Όπως είπε, η Αθήνα προσπαθεί να δημιουργεί και να συγκροτεί όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες «με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με τη στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε στην Τουρκία, ώστε η νευρικότητά της να μην εξάγεται προς το Αιγαίο».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι, παρά τα προβλήματα, η σημερινή τουρκική ηγεσία «δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό από την κοσμική αντιπολίτευση», η οποία διατηρεί υψηλούς «υπερεθνικιστικούς και ακραίους» τόνους στα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τέλος, προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει διαύλους συνεννόησης με την Άγκυρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις που πριν από λίγους μήνες είχαν κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία τώρα αναζητούν τη συνεργασία.
Παρηγοριές απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline