Τρίτη 16 Απριλίου 2024  14:14:49

Ο καθηγητής Φίλης φωτίζει τα παιχνίδια του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να εμποδίσει ακόμα και με τη βία την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, από τις ξένες εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Κύπρο.

Ολα ξεκίνησαν με την ανακάλυψη του πλούσιου κοιτάσματος «Καλυψώ», που θορύβησε την Αγκυρα.
Η Κύπρος εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο κύκλωμα ενέργειας. Η Λευκωσία κρατούσε δυνατό χαρτί στο χέρι της. Τα κοιτάσματα, σε συνδυασμό με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες κολοσσούς και τις συμφωνίες με τις όμορες χώρες για την ΑΟΖ, αναβάθμιζαν θεαματικά την γεωστρατηγική θέση της Λευκωσίας. Η Τουρκία έπρεπε να δράσει. Επέλεξε τον αδύναμο κρίκο. Την Ιταλία. Και δυστυχώς η αντίδραση της Ρώμης ήταν αυτό που υπολόγιζε ο Ερντογάν. Υποτονική...

Εδώ και εβδομάδες τουρκικά πλοία, στην βάση μιας παράνομης NAVTEX, εμποδίζουν με την βία το ερευνητικό πλοίο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να προχωρήσει σε εξόρυξη, στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Και η Ρώμη δείχνει αδύναμη να αντιδράσει. Η ΕΝΙέκανε πίσω. Αυτό επιτρέπει στον Ερντογάν να επιβάλει την θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγεί ο καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, στο iefimerida, και να ζητήσει συνεκμετάλευση των κοιτασμάτων και για τους Τουρκοκυπρίους και για την Αγκυρα.

Παρά τις αντιδράσεις του προέδρου Αναστασιάδη, μέχρι στιγμής οι διαμαρτυρίες απο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν επίσης υποτονικές. Πολλά θα κριθούν πάντως, συνεχίζει ο καθηγητής Φίλης, τις επόμενες εβδομάδες όταν ερευνητικό πλοίο της αμερικανικής EXXON θα «κατεβεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Θα τολμήσει ρήξη με την Ουάσινγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος; Οταν μάλιστα ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είναι ο πρώην CEO του αμερικανικού κολοσσού ενέργειας; Μάλλον απίθανο εκτιμά ο Κων. Φίλης.

Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της γαλλικής ΤΟΤΑL. Οι γάλλοι, συνόδευσαν το ερευνητικό πλοίο τους, με φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού. Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να αντιδράσουν. Μήπως οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιό απρόβλεπτες τις αντιδράσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο; Ειναι πιθανό, απαντά ο καθηγητής Φίλης, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει μήνυμα, ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει τα συμφέροντα της χώρας του ακόμα και με την βία, ενώ θέλει να απαντήσει και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που του προσάπτει «ενδοτισμό».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline