Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  11:16:01

Μέρκελ: Το προσφυγικό δίχασε τη γερμανική κοινωνία

Κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για την ερχόμενη τετραετία η Μέρκελ μίλησε και για το προσφυγικό, το οποίο δίχασε, όπως είπε, τη γερμανική κοινωνία.

Μολονότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από την επανένωση των δύο Γερμανιών, το θέμα έχει προκαλέσει τέτοια πόλωση, επεσήμανε, ώστε κοινότοπες εκφράσεις του τύπου "θα τα καταφέρουμε" -που είχε πει η καγκελάριος το φθινόπωρο του 2015 όταν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες- έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα της όλης συζήτησης. Η ανασφάλεια που προκάλεσε στη γερμανική κοινωνία η αθρόα εισροή μεταναστών και προσφύγων έγινε αισθητή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι αντανακλάται στο μακρύ διάστημα που απαιτήθηκε για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, διεπίστωσε.

Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές: «Ήταν μια έκτακτη κατάσταση για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί γιατί αυτό θα σήμαινε, ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε».

Και παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου της για να μην επαναληφθεί η προσφυγική κρίση:
• Προκειμένου να εμποδίσει το έργο των διακινητών η Γερμανία στήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μάλιστα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά. «Γνωρίζω ότι πολλοί αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, αλλά εγώ θα την υπερασπιστώ», είπε επισημαίνοντας ότι είναι καλύτερη από το να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και να παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα άπραγη τη δράση των δουλεμπόρων.
• Δεν πρέπει να ξαναδιαπιστωθεί τέτοια δραματική υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων αρωγής του ΟΗΕ.
• Πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αιτίες της προσφυγιάς.
• Η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μόνον αν είναι σε θέση να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Γι' αυτό και χρειάζεται μεταξύ άλλων να καταρτισθούν μητρώα εισόδου και εξόδου. Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει, τόνισε, «ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και επικίνδυνοι ισλαμιστές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline