Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  17:11:32

Στενότερες σχέσεις Τσίπρα-Πούιιν

Παράγοντες του Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στη στήριξη και της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε και η τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη μεταξύ του Αλ. Τσίπρα με τον επανεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, διήρκησε πάνω από μισή ώρα και στη συνομιλία τους επιβεβαιώθηκε η καλή χημεία.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους συζήτησαν για τις αμερικανορωσικές συνομιλίες και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα.

Από την πλευρά του ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον τομέα αυτό. Επίσης, ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του, στις 3 Απριλίου, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας θα του θέσει τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και τα οποία του εξήγησε αναλυτικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερα εστίασε ο Ρώσος Πρόεδρος στην υπόθεση του ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, λίγες ώρες βέβαια πριν η Ε.Ε. ανακαλέσει τον πρέσβη της από τη Μόσχα. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση Ε.Ε. – Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη η υπόθεση να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα του OPCW (Organization for Prohibition of Chemical Weapons).

O Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.

Αρκετά ικανοποιημένος ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, και προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στην Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς γίνεται στη σκιά των πολλών συζητήσεων των τελευταίων μηνών για επιδείνωση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το φθινόπωρο στην Αθήνα και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline