Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:01:58

Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο πρώτος φάκελος στα πλαίσια της σκανδαλολογίας του Μαξίμου, που θα ανοίξει τις προσεχείς ημέρες φημολογείται ότι θα αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συγκεκριμένη δικογραφία είναι δαιδαλώδης και το κομμάτι που είναι ώριμο αφορά το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τα 23 άτομα που κατηγορείται ότι προσέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Η υπόθεση είναι ήσσονος σημασίας, ενδεχομένως να μην υπάρχει καθόλου αδίκημα, αν ληφθεί υπόψη η κατάθεση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. «Δεχόμασταν πιέσεις», δήλωσε ο κ. Πουλής, «από συμβούλους του κ. Πολάκη να προχωρήσουμε σε ψευδείς βεβαιώσεις για το ζήτημα των 23 συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να υπάρξει πρόβλημα στον κ. Γεωργιάδη και φυσικά να έχουμε και εμείς πρόβλημα μετά ως υπηρεσιακοί (...) Μετακλητός σύμβουλος του κ. Πολάκη άσκησε πίεση σε δύο υπηρεσιακούς και ήταν έντονα φορτικός και πάνω από το κεφάλι τους πιέζοντάς τους να γράψουν συγκεκριμένη διατύπωση διότι την περίμενε άμεσα ο υπουργός, όπως έλεγε, μέσα σε μισή ώρα γιατί το απόγευμα θα απαντούσε σε ερώτηση στη Βουλή».

Ωστόσο, αν ασκηθεί ποινική δίωξη θα περάσουν μήνες έως ότου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Η δίωξη, αν ασκηθεί, θα αφορά τον κ. Γεωργιάδη; Και τι θα γίνει, νέα Εξεταστική Επιτροπή για εκείνον; Το πιθανότερο, εκτιμούν νομικοί και πολιτικοί, είναι να διωχθούν αυτοί που έκαναν τις προσλήψεις. Οπως και να έχει, ο κ. Γεωργιάδης θα αναγκαστεί να αμύνεται και να απολογείται και ο κ. Μητσοτάκης να υπερασπίζεται τον αντιπρόεδρό του - τον «ακροδεξιό αντιπρόεδρό» του, όπως λέει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στο κεντρώο και αριστερό ακροατήριο. Γιατί ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να «μπετονάρει» τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και να είναι αποδεκτός σε ένα μικρό κομμάτι του μεσαίου χώρου, έχει δημιουργήσει όμως και φανατικούς εχθρούς.

Το «μοντέλο Τσοχατζόπουλου»

Το οξύμωρο είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή επικαλούνται την παραγραφή για το αδίκημα που αφορά τον Παύλο Πολάκη και τις ανανεώσεις με προφορικές εντολές και όχι με διαγωνισμό της σύμβασης της εταιρείας φύλαξης στο ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 8 εκατ. ευρώ, με τελευταία πληρωμή τον Νοέμβριο του 2017. Η παραγραφή πράγματι ισχύει για τις εντολές που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και όχι μετέπειτα. Το ίδιο έγινε στην υπόθεση Novartis με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία εξαίρεσε από τη διερεύνηση των ευθυνών του για τη μη έκδοση δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η υπόθεση των δέκα πολιτικών προσώπων είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Οι «κατηγορούμενοι» προετοιμάζονται για μεγάλη μάχη στη Δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να επιστραφεί η δικογραφία μετά το Πάσχα, και θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουν, από τις μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων μέχρι την αίτηση εξαιρέσεως της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και των βοηθών της. Η Ελένη Τουλουπάκη, εφόσον κρατήσει την υπόθεση και δεν κινηθεί η διαδικασία να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, μπορεί να ασκήσει ποινικές διώξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας και να αναθέσει τις δικογραφίες σε ανακριτή, ο οποίος μπορεί να καλέσει τα αναφερόμενα πρόσωπα σε απολογία. Η εικόνα και μόνο των πολιτικών να περνούν ένας-ένας την πόρτα του ανακριτικού γραφείου θα ρίξει πολύ βαριά σκιά στον δημόσιο βίο. Στην περίπτωση που βρεθούν χρήματα σε κάποιον λογαριασμό, κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί την υπόθεση με το «μοντέλο Τσοχατζόπουλου», και τότε θα ανοίξει ένα χάσμα με τους ψηφοφόρους το οποίο «δύσκολα θα το γεφυρώσουμε», όπως ομολογεί έμπειρος πολιτικός της αντιπολίτευσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline