Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:00:17

Όλα όσα αποκάλυψε για τον Τσίπρα ο Φρ. Ολάντ

Άκρως αποκαλυπτικός είναι ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο με τίτλο "Τα Διδάγματα της Εξουσίας" αφού σε αυτό, μιλά – εκτός φυσικά από τον διάδοχό του στην γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν- για την Ελλάδα, τη γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα και το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 και στις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ακόμη αναφέρεται τις συντρόφους του και τα πεπραγμένα του.

Στη σελίδα 163 του βιβλίου του Φρανσουά Ολάντ, «πρωταγωνιστής» είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος περιγράφει την πρώτη τους γνωριμία, το γιατί αποφάσισε να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό, το δημοψήφισμα και το δύσκολο βράδυ της 12ης Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες.
Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην προέδρου της Γαλλίας δημοσίευσε την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα. Ο Ολάντ μιλά για τη συμπάθεια και τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.

Την αυστηρότητα της Μέρκελ. Και το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκείνον και την καγκελάριο της Γερμανίας, όπου τους ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας, η πρώτη συνάντηση

«Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος δέχεται τον Αλέξη Τσίπρα. Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Φρανσουά Ολάντ την πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το βράδυ της 26ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Ολάντ περιγράφει το κλίμα, την αυστηρότητα της Μέρκελ και τους διαλόγους με τον Αλέξη Τσίπρα. «Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο.

Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν είχε ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα.
«Ποιο θα είναι το ερώτημα;» τον ρωτάω. «Είναι πολύ απλό«, απαντά ο Τσίπρας. «Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;«. Και ποια είναι η απάντησή σου;«, τον ρωτάει η Άνγκελα Μέρκελ. «Όχι«. Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την καγκελάριο, έχει διαρραγεί».

«Έτσι ο Τσίπρας ανάλαβε τις ευθύνες του»

Ο Φρανσουά Ολάντ εξηγεί πως αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα ώστε να κάνει καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αλλά απέναντι στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, μάλλον δεν ήταν αρκετό. Αυτή η ελληνογαλλική συμμαχία τους οδηγεί στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015.
Για εκείνο το δύσκολο βράδυ, ο Φρανσουά Ολάντ, γράφει: «Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατό. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση». Βλέποντας το αρνητικό κλίμα, Ο Ολάντ προτείνει μια συνομιλία για τρεις, παρουσία των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Κατά τον Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία είχε καταφέρει εκείνο το βράδυ να προστατεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης κι ο Έλληνας πρωθυπουργός να διαψεύσει τα σενάρια περί Grexit. «Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος κι άνθρωπος της Αριστεράς», γράφει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline