Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:58:05

Έβαλαν άσχετους στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό

«Ο Παππάς μού ζήτησε να του υποδείξω ανθρώπους. Δεν έγινε τίποτα» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο παραιτηθείς του ΕΛΔΟ. «Η Ελλάδα εκπροσωπείται στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο» είπε επίσης, ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Σταμάτης Κριμιζής.

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε ο διάσημος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής την κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του απο επικεφαλής του Οργανισμού, καταγγέλλοντας κομματική και πελατειακή νοοτροπία από πλευράς κυβέρνησης.

Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας οτι ο ΕΛΔΟ δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν αλλάξει η παλαιοκομματική νοοτροπία της διοίκησης.
Διαφορετικά, τόνισε, αφού πλέον η παραίτησή του έχει γίνει γνωστή και στο εξωτερικό, θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΕΛΔΟ να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ανάλογων φορέων της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Εριξε δε καρφιά για τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, λέγοντας πως φυσικά υπάρχουν άριστοι επιστήμονες στον Δημόσιο τομέα, όμως δεν βλέπει να βρίσκονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Ο κ. Κριμιζής δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Ν. Παππά, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει «αξιοκρατία, αξιολόγηση και αριστεία» στον Οργανισμό αλλά στη συνέχεια έδωσε ολες τις αρμοδιότητες στον γ.γ. του υπουργείου Βασίλη Μαγκλάρα..

Στην ουσία, είπε, οι επιλογές Παππά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου διεθνώς η Ελλάδα εκπροσωπείται από απλού υπαλλήλους του υπουργείου που δεν έχουν σχέση με το διάστημα. Αντίθετα, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνται από τους προέδρους των διαστημικών οργανισμών τους.
Σημείωσε μάλιστα οτι υπάρχει και θέμα αδιαφάνειας στον ΕΛΔΟ και φάνηκε στην συζήτηση για τους μικροδορυφόρους, όπου προέκυψε ότι 4 από τα 7 μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου είχαν σύγκρουση συμφερόντων.

Κατήγγειλε πως παρότι είχε ενημερώσει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, για τη δυσαρέσκεια και τις επισημάνσεις των αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και παρότι είχε λάβει τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα γίνει αλλαγή των εκπροσώπων, δεν προχώρησε τίποτα.

«Ήμουν σε συνέδριο στην Αδελαϊδα και με πλησίασαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και μου είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν Έλληνες γνώστες του αντικειμένου.

Επικοινώνησα με τον κ. Παππά και τότε μου είπε ότι μετά το Νοέμβριο του 2017 όταν θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, θα είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε εκπροσώπους. Και μου ζήτησε να του υποδείξω ανθρώπους. Δεν έγινε τίποτα» σημείωσε.

Επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία αξιοκρατία και είναι ντροπή για τη χώρα να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο Νίκος Παππάς επικοινώνησε μαζί του μετά την παραίτησή του είπε πως του έστειλε την επιστολή παραίτησης και επειδή δεν απάντησε ο υπουργός, του έστειλε ένα mail, πάλι δεν απάντησε και στη συνέχεια αποφάσισε να γράψει την ανοιχτή επιστολή ώστε όλοι να ξέρουν τους λόγους που έφυγε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline