Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  15:17:22

Είναι το τίμημα που θα πληρώνουν δύο γενιές στο μέλλον

Παρά τα θετικά λόγια για τη συμφωνία εξόδου από τα Μηνμόνια τον Αύγουστο αίσθηση προκάλεσαν οι εκτενείς αναφορές του κ. Στουρνάρα και στο παρελθόν.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας αν και αναγνώρισε ευθύνες και στους εταίρους επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη στην ελληνική πλευρά και φωτογραφίζοντας τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ αναφέρθηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα τα πληρώνουν δύο γενιές Ελλήνων. "Η έκθεση δίνει μια αισιόδοξη προοπτική αλλά τονίζει ότι από τις τρεις επισφάλειες, η σημαντικότερη είναι τα πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και συνεχή, τα οποία προβλέπονται μέχρι το 2060. Καμία χωρα στον κόσμο και πολύ περισσότερο η δική μας, δεν είχε τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι αυτά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυστυχώς το τίμημα που θα πληρώνουν δύο γενιές στο μέλλον, μέχρι το 2060, από λάθη στην οικονομική πολιτική που έγιναν στο απώτερο αλλά και στο εγγύτερο παρελθόν. Λάθη που έγιναν σ' ένα σχετικά μικρό διάστημα και πληρώνουν δύο γενιές" είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Ναι μεν η έκθεση τονίζει ότι στα 8 χρόνια των προγραμμάτων και παρά τις οπισθοδρομήσεις διορθώθηκαν τα μεγάλα ελλείμματα οι ανισορροπίες, αλλά και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ελήφθησαν μέτρα για το τραπεζικό σύστημα και είναι πιο υγιές από ό,τι στο παρελθόν, τονίζει όμως ότι παραμένει μακρύς δρόμος. Το χρέος είναι μεν βιώσιμο αλλά παραμένει πολύ μεγάλο και πηγή επισφαλειών, υπάρχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση δανείων και εμποδίζει τις τράπεζες να δώσουν τα δάνεια, η ανεργία είναι επίσης ακόμα υψηλή, παρά τη μείωσή της και για εμάς αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή φτώχειας».

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και της Βουλής τα τελευταία τρία χρόνια αλλά έστρεψε τα βέλη του στο ΔΝΤ -υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ απαιτεί περικοπή συντάξεων- λέγοντας «Τα προγράμματα αυτά εν πολλοίς εμπεριείχαν μέσα τους ισχυρό σπέρμα αδικίας και ισχυρών λαθών από πλευράς και του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων, όταν είχαν επιβληθεί στη χώρα. Αισιόδοξα τώρα μπορούμε να αντικρίσουμε το παρόν και το μέλλον έτσι ώστε στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει επούλωση, θεραπείες και μια ανάπτυξη δίκαιη, με κοινωνικό πρόσημο».

Κι ενώ όλοι ανέμεναν ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εκεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας σε ένα άτυπο πίνγκ πονγκ με τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε ξανά τον λόγο λέγοντας ότι όντως έγιναν λάθη από το ΔΝΤ όμως τα σημαντικότερα λάθη έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. «Θέλω να το τονίσω για να μην ξεχάσουμε γιατί φτάσαμε εδώ. Γιατί δυο γενιές πληρώνουν τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε με τίποτα τα λάθη της οικονομικής πολιτικής που έγιναν τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν» είπε.

Ο κ. Βούτσης ανταπάντησε και επιρρίπτοντας την ευθύνη στις κυβερνήσεις του απώτερου παρελθόντος είπε ότι η χώρα έφτασε στα όρια της τυπικής ή μη τυπικής χρεοκοπίας από πολιτικές και από μοντέλα αναπτυξιακά και καταναλωτικά που ακολου8ήθηκαν επί χρόνια και η ανάληψη της ευθύνης για να βγούμε στην έξοδο από την παρούσα κυβέρνηση και από την παρούσα πλειοψηφία της Βουλής είναι ένα θετικό σημάδι, ένα θετικό αποτύπωμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline