Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:27:12

Βενιζέλος: Δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα φτάσει ως τον Μάιο

Δριμεία κριτική εις βάρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων», με αφορμή τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον χρόνο εκλογών αλλά και τις απόπειρες χειραγώγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ΥΠΕΣ.

«Η χώρα όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης εισήλθε σε περίοδο θεσμικής χειραγώγησης. Κορυφώνεται αυτό που γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια. Οσο πιο σύντομη είναι η περίοδος ευτελισμού των θεσμών τόσο καλύτερο για οικονομία κοινωνία δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου για τον «Κλεισθένη Ι» και συμπλήρωσε: «Βλέποντας τα φθηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, τα εκλογικά συστήματα, τον χρόνο εκλογών. Τα παιχνίδια με την θητεία των οργάνων ΟΤΑ. Βλέποντας τον ωμό τρόπο που η κυβέρνηση υπονομεύει θεσμικά των θεσμό της αυτοδιοίκησης καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει της συνταγματικές της υποχρεώσεις και να υπηρετήσει την κοινωνία αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση στο Σύνταγμα το 2001 με την θέσπιση της εγγυητικής ρήτρας που προβλέπει δύο Βουλές ή αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για αλλαγές στον εκλογικό νόμο».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι «τώρα που μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών θα γίνει και το επόμενο βήμα - το μεγάλο παιχνίδι - που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και της απονεύρωσης του που θα πάρει και την μορφή προσβολής με δήθεν συμβουλευτικά δημοψηφίσματα. Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη από το 2011 ταχθεί ρητά κατά της δυνατότητας χρήσης του δημοψηφίσματος για θέματα αναθεώρησης συντάγματος».

Ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φθάσει εως τον Μάιο για να δει το σενάριο των τριπλών εκλογών» για να εξηγήσει «βλέπουμε την κωμική εικόνα στο ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να δηλώνει από την έδρα του ΝΑΤΟ ότι η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ και πως οι πανηγυρισμοί δεν ισχύουν».

«Η αιμομικτική σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομίζετε δεν επηρέασε την τροπολογία για τις ημερομηνίες των εκλογών; Αυτό συνδέεται με τα παιχνίδια του δήθεν διαζυγίου και μιας τεχνητής έντασης που στην ουσία υπονομεύει την δημοκρατική συνοχή και το κύρος των θεσμών» είπε για να προσθέσει «Έχουμε φθάσει σήμερα 12 Ιουλίου και επι 45 ημέρες δεν έχουμε νέο πρόεδρο ΣτΕ. Τα ανώτατα δικαστήρια έχουν μακρά παράδοση και ειδικά το ΣτΕ και θα δει εάν οι επιλογές είναι εκβιαστικές και τι σημαίνει αίσθημα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας», κατέληξε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline