Σάββατο 20 Απριλίου 2024  16:32:41

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει πρόσωπα για δήμους και περιφέρειες

Σαφάρι... υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ξεκινάει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει, ενόψει των αναμετρήσεων του Μαΐου.

Η εξεύρεση προσώπων στο κυβερνών κόμμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας έδειξε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό τις διαθέσεις του για διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς, μπροστά του έχει μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Και αυτό γιατί πρέπει να λάβει υπόψη του δύο σημαντικούς παράγοντες: Από τη μία μεριά είναι πράγματι η πρόθεσή του να συνεχιστεί η διεύρυνση κυρίως με πρόσωπα από τον παραδοσιακό χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς. Από την άλλη, οι τάσεις... καραδοκούν και οι πολιτικές ισορροπίες μέσα στο κόμμα είναι εύθραυστες.

Σημειωτέον ότι τύποις η Κεντρική Επιτροπή έχει δώσει το «πράσινο φως» για ανοίγματα, στην πράξη όμως θα φανεί πώς αυτό θα γίνει. Κατά συνέπεια, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργικές κινήσεις, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί -και δη από τους «53»- ότι θολώνει το αριστερό προφίλ του κόμματος.

Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συντρόφους του στην Κεντρική Επιτροπή του Μαΐου, τους είχε καλέσει να μη δείξουν φοβικότητα και να μην επαναλάβουν λάθη του 2014 και να ανοίξουν τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια.

Χρίσμα σε Μπουτάρη - Αρναουτάκη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει τη στήριξη του νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αλλά και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αποστόλη Κατσιφάρα. Επίσης, στηρίζουν τον ανεξάρτητο και φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Καρυπίδη.
Δυστοκία υπάρχει ωστόσο για τις υπόλοιπες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφού η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν φαίνεται να βρίσκει τους πάντες σύμφωνους για να τη στηρίξουν.
Από τα λεγόμενά του, ο κ. Τσίπρας έχει δείξει πως θα στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα ανακοινώσει υποψηφιότητα.

Ψάχνουν πρόσωπο-«αντίβαρο» στον Μπακογιάννη

Πολλά ονόματα πέφτουν στο τραπέζι -σε επίπεδο συζητήσεων- για τον δήμο της Αθήνας, μιας και η υποψηφιότητα Μπακογιάννη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους.
Οι παροικούντες το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη βουλευτή των ΑΝΕΛ και υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, όσο και στον νυν υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Βουλευτές οδεύουν στην αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρον, τέλος, θα έχει πόσοι και ποιοι βουλευτές θα επιλέξουν τελικώς να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα μετά βίας θα εκλέξει πάνω από 60 βουλευτές. Εδώ και καιρό υπάρχει φημολογία ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης θα μπορούσε να διεκδικήσει την Κεντρική Μακεδονία.

Αντίστοιχη συζήτηση υπήρχε και για τον βουλευτή και νυν αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ είναι προφανές ότι ο Τσίπρας με τις επιλογές του θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ρεύμα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στρατηγικό πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής, προσάπτοντας στη Φώφη Γεννηματά ότι έχει υιοθετήσει τη λογική για το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline