Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:40:57

Αποχώρηση Κουτσολιούτσου ζητούν οι ομολογιούχοι

Την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αξιώνουν οι ομολογιούχοι, προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας. Αυτό πληροφορείται η «Κ» έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων τους, που έγινε στο Λονδίνο, με αντικείμενο το πιστωτικό γεγονός στη Folli Follie.

Πλην όμως όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις τους μιλούν για αίτημα που περισσότερο αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο ώστε να σχεδιάσουν άλλες κινήσεις τους, καθώς έχουν διαφορετικό στόχο: οι ομολογιούχοι, τόσο των χρεογράφων σε ελβετικό φράγκο όσο και σε ευρώ, έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν την ανάληψη του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Και αυτό διότι εκτιμούν πως αν αναδιαρθρώσουν την εταιρεία, τοποθετώντας ανεξάρτητο επαγγελματικό managment και χρηματοδοτώντας την περαιτέρω με τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια και κεφάλαια κίνησης, θα μπορέσουν μεσοπρόθεσμα, μέσω μεταπώλησής της και εκποίησης συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων της, να ανακτήσουν σημαντικότερο ποσοστό των κεφαλαίων τους από ό,τι μέσω «κουρέματος» των απαιτήσεών τους με διοίκηση Κουτσολιούτσου. Δεν μπορούν όμως να κινηθούν όσο η Folli Follie παραμένει υπό την προστασία του ελληνικού πτωχευτικού δικαίου.

Την ίδια ώρα η διοίκηση Κουτσολιούτσου δεν δείχνει κανένα σημάδι πως προτίθεται να αποχωρήσει και συνεχίζει με το δικό της σχέδιο: να φέρει δηλαδή επενδυτή και με business plan που θα καταρτίσει η Deloitte να προχωρήσει σε «κούρεμα» των απαιτήσεων των ομολογιούχων με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που θα υποβάλει στο πλαίσιο του άρθρου 106α του πτωχευτικού από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ομως η «άσκηση» αυτή απαιτεί εκτός από την εξεύρεση πρόθυμου επενδυτή και την οριστικοποίηση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου από εγνωσμένου κύρους μεγάλη διεθνή ελεγκτική εταιρεία. Η EY όμως δεν δέχεται να συνεχίσει τη συνεργασία της –σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να ζητεί και αυτή αλλαγή διοίκησης– ούτε άλλος οίκος έχει, προς το παρόν, βρεθεί για να αναλάβει το έργο αυτό.

Πρόβλημα αποτελεί και η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πάει από αναβολή σε αναβολή. Και αυτό διότι από τη μια πλευρά δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις προκειμένου να συγκληθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση, ενώ από την άλλη, κατά ορισμένες νομικές ερμηνείες, απαιτείται η συγκατάθεσή της (τακτικής ή έκτακτης) προκειμένου να αναλάβει νέος ελεγκτικός οίκος την έγκρισή τους. Αλλά σύγκληση της γενικής συνέλευσης σε αυτή τη συγκυρία ενέχει και τον κίνδυνο σχηματισμού απροβλέπτων για τον βασικό μέτοχο συμμαχιών των μετόχων μειοψηφίας. Η πλευρά Κουτσολιούτσου ελέγχει περί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. H Fosun όμως και μερικοί ακόμα ξένοι θεσμικοί φέρονται να ελέγχουν άνω του 25%, με πολλούς από τους μικρότερους μετόχους και το ευρύ επενδυτικό κοινό να φέρονται πλέον σε πλήρη εναντίωση με την πλευρά της οικογενείας Κουτσολιούτσου. Αυτοί οι πιθανοί συσχετισμοί λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προθυμία της εταιρείας να προχωρήσει στη σύγκληση γενικής συνέλευσης, ισχυρίζονται ορισμένες καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ομολογιούχοι, εν τω μεταξύ, απαρτίζονται από δύο ομάδες: Πρόκειται, πρώτον, για τους ομολογιούχους κατόχων της έκδοσης της FF Group Finance Luxembourg τίτλων ονομαστικής αξίας 150 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων με κουπόνι 3,25% και λήξης 2021, που σε ευρώ αντιστοιχεί σε απαιτήσεις ύψους περίπου 132,5 εκατομμυρίων. Και, δεύτερον, για τους ομολογιούχους τίτλων συνολικής ονομαστικής αξίας 249,5 εκατομμυρίων ευρώ και ονομαστικής απόδοσης 1,75%, που λήγουν τον Ιούλιο του 2019. Αμφότερες οι ομάδες εκτιμούν πως μπορούν από κοινού και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του ομίλου Folli Follie. Δεν διευκρινίζεται όμως, τουλάχιστον επί του παρόντος, πως θα γίνει αυτό με δεδομένη τη δικαστική προστασία του ελληνικού πτωχευτικού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline