Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λείπουν 8 βουλευτές από τις εκλογές

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πλέον 72 βουλευτές που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, και χρειάζονται άλλοι οχτώ για την επίτευξη των 2/3 στη βουλή της ΠΓΔΜ.

Την προσεχή Τετάρτη κρίνεται, πιθανότατα, το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πλέον 72 βουλευτές που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, και χρειάζονται άλλοι οχτώ για την επίτευξη των 2/3 στη βουλή της ΠΓΔΜ.

Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO -DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τον σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών αποκαλώντας τη «νεκρή» και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση Ζάεφ απάντησε επισημαίνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 στη Βουλή, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών να αποτελεί τη μόνο εναλλακτική λύση.

Αντιδρώντας, το αλβανικό κόμμα DUI, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι «δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές» και ότι η χώρα χρειάζεται να «προχωρήσει μπροστά». Το DUI προειδοποίησε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα προκαλέσει προβλήματα στη δυναμική της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρά προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η 10η Οκτωβρίου είναι ο στόχος τότε η κοινή γνώμη θα πληροφορηθεί για τα επόμενα βήματα. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα εξασφάλισης την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε συνέντευξή του την Κυριακή, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη φάση της συμφωνίας.