Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:47:27

Οι δήθεν αντιρρησίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση του ΑΠΕ στον Πρόεδρο της Βουλής για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και η απάντηση ενδιαφέρουσα για τον όλο υπερτονισμό του θέματος.

Οι «53» με το τελευταίο τους κείμενο ασκούν κριτική και επισημαίνουν την ανάγκη στροφής σε προοδευτικού τύπου κατεύθυνση. Εσείς θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε στροφή προς τα Δεξιά με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Δεν υπάρχει ούτε στροφόμετρο ούτε αριστερόμετρο. Είναι λαθεμένη μια τέτοια προσέγγιση. Όλοι γνωρίζουν για τον ισχυρό συμβιβασμό, που προφανώς είχε μέσα του συντηρητικά χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο του 2015. Τούτου δεδομένου η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν μπει στην Δ' Σύνοδο, την προεκλογική Σύνοδο. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι εξελίχθηκε, αυτά τα τρία χρόνια, ένα είδος άτυπου παράλληλου προγράμματος, με σοβαρές κοινωνικές κατακτήσεις -εκ παραλλήλου με κάποιες οδυνηρές δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν προϋπάρξει, από τη δανειακή Συμφωνία του 2015- πόσο μάλλον τώρα.

'Αλλωστε γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί τέτοιο σχέδιο στους θεσμούς το οποίο θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και βεβαίως ενδεχομένως, θα αλλάξουν κάποιες κοινωνικές πτυχές του. Θυμίζω το 70σέλιδο κείμενο, για το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Πόσο μάλλον λοιπόν τώρα, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η ριζοσπαστική αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να προσεγγίσουν με μια πολύ μεγαλύτερη άνεση, λόγω του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, ζητήματα και να τα επιλύσουν με τρόπο διαφορετικό και σε προοδευτική κατεύθυνση, από αυτήν που επέβαλαν τα μνημόνια.

Είναι λοιπόν, μια συνεχής διαδικασία, ένας οδικός χάρτης μέσα στον οποίο δοκιμάζεται και αναδιαμορφώνεται η ταυτότητα του κόμματος και η προγραμματική επάρκεια και συνέπειά του ως Αριστεράς, σε μια Ευρώπη, εντός της οποίας η πλειοψηφία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση και του μεγάλου κάδρου, στην Ευρώπη, και του κάδρου στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, τα περί στροφών, θεωρώ ότι δεν αποτυπώνουν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline