Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  11:00:26

Ο νόμος Κατσέλη έχει προβλήματα αλλά δεν καταργείται...

Η «ακτινογραφία» του νόμου Κατσέλη προκάλεσε προβληματισμό στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, καθώς δεν αποτυπώνονται πουθενά οι προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Το ζητούμενο για τους ξένους τεχνοκράτες είναι κυρίως η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, άρα και η απόσυρση των αιτήσεων τους, μετά από την νομοθέτηση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο σύστημα (τα στοιχεία σταματάνε στον Αύγουστο) και κάπως έτσι το στοίχημα μεταφέρεται το Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται να υποβληθεί το αίτημα για παράταση του προστατευτικού πλαισίου, έστω με αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με βάση τον νόμο Κατσέλη, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να παραταθεί κατά ένα χρόνο, έως το τέλος του 2019, αλλά οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις, επικαλούμενοι και τις πρόσφατες ισχυρές αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι εμφανίστηκε χθες πολύ συγκρατημένος για το θέμα, μιλώντας στο συνέδριο «Capital+Vision 2018»: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως τι θα γίνει. Είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο κ. Ντρούντι άφησε να εννοηθεί ότι, ακόμα και αν υπάρξει τελικά παράταση, θα συνοδευτεί από αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στον νόμο και δραστική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline