Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:44:41

Αθώος ο Γερμανός, ένοχοι πολλοί άλλοι για μίζες

Tην ενοχή για κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των υποβρυχίων εισηγήθηκε στην αγόρευση της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας, Ελευθερία Παντελάκη.


Πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που αποδίδονται κατά περίπτωση- όπως της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Η δίκη αφορά στην υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου.
Σύμφωνα μάλιστα με την γερμανική Δικαιοσύνη διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνάνε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας πρότεινε:
*Να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και ενεργητική δωροδοκία . Προέκυψε - όπως τόνισε ΄- ότι ο κατηγορούμενος επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

*Να απαλλαγεί από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο Ιωάννης Μπέλτσιος,γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου, διότι - όπως είπε η εισαγγελέας - δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Για τον Ιωάννη Μπέλτσιο εισηγήθηκε ενοχή για το αδίκημα της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ειδικότερα για τον Φάνη Λυγινό εισηγήθηκε να κηρυχθεί ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τον Κλοντ Οσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.
Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και κατηγορούμενων στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, με το σκεπτικό ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline