Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:15:02

«Το 2008-2010 η ευθύνη για την οικονομική κρίση»

Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008 – 2010, δηλαδή στις Κυβερνήσεις Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, ενώ σημείωσε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

«Βόμβες» για Βαρουφάκη

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Τους είπα μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας», ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψη, είναι υπουργός Οικονομικών».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline