Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:54:04

Ξορκίζουν όλοι το φόβο τους για το νέο Μνημόνιο. Προβόπουλος: Έρχεται 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος - Παπαδημητρίου: Δεν θα καταφύγουμε σε 4ο Μνημόνιο- Μαξίμου: Στόχος μόνο της ΝΔ ένα 4ο Μνημόνιο. Κύριο

Όλοι ξορκίζουν το τέταρτο Μνημόνιο (όπως άλλωστε και το Τρίτο, που ψήφισαν οι πάντες τελικά πλην ΚΚΕ και ΧΑ) με νέες περικοπές και μειώσεις συντάξεων, μισθών και επιδομάτων. Όμως δύσκολο θα μπορέσουν να το αποφύγουμε ως χώρα, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με την παρουσία του ΔΝΤ στους ελεγκτικούς θεσμούς των Βρυξελλών.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρόβλεψη, μέχρι βεβαιότητας ότι αυτό θα συμβεί από την παρούσα Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, που βεβαίως την εξορκίζουν, βεβαίως οι επικεφαλής της , ενώ άλλοι παράγοντες τη θεωρούν αναπόφευκτη εξέλιξη, αφού σχετίζεται με την ένταξη του ΔΝΤ στην εποπτεία των θεσμών και τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Μιλώντας στο bankingnews.gr, ο τέως διοικητής εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018.
«Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή.

Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο.
Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους(Conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι», ανέφερε.

Στην ερώτηση «πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική οικονομία;», απάντησε:
«Η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη.

Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί.
Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει.
Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ».
- Νέος Υπουργός Παπαδημητρίου: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο από την Κυβέρνηση

Τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα, χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, περί παράλληλου νομίσματος, ενώ για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα που ο ίδιος έχει χτίσει.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η χώρα θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του περί παράλληλου νομίσματος, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Εξέφρασε, δε, την απορία του για τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι κινδυνολογούν.

-Μαξίμου: Στόχος της ΝΔ είναι ένα τέταρτο μνημόνιο

Δριμεία κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «στρατηγική και στόχος της είναι ένα τέταρτο μνημόνιο» και πως γι' αυτόν τον λόγο «προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τις πηγές στο Μαξίμου, η ηγεσία της ΝΔ «θέλει να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις με τη ρύθμιση του χρέους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται εξάλλου ότι δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά μόνο για την παλινόρθωση του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που υποστηρίζει.

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τη ΝΔ ότι «επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης», ότι «θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ» και πως ψάχνει «δικαιολογία για να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να εξαγγέλλει».

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής.

«Αυτό που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει, είναι να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους, που μέχρι πριν λίγο καιρό, να θυμίσουμε, ότι θεωρούσε βιώσιμο. Αυτή είναι η στρατηγική της», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline