Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:49:07

Έτοιμη για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση, η (άλλοτε αδιάλλακτη) νέα Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά απέναντι στην Τρόϊκα. Τα άλλα αγκάθια που την περιμένουν. Κύριο

Μάλλον σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αξιοπιστίας (και αποτελεσματικότητας διαπραγματευτικής) σε σχέση με όσα σκληρά κατά της Τρόικας, των Μνημονίων διαλαλούσε ακόμα και μέχρι πρόσφατα σε δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως πιστό κομματικό στέλεχος.

Μάλλον γρήγορα φαίνεται να πλήξει ή ίδια την αξιοπιστία της και όσα αντιμνημονιακά και ασυμβίβαστα διαλαλούσε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος συμβιβασμός και υποχώρηση από τις έως τώρα δηλώσεις και διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου. Με νέα διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.

Συμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, σχεδιάζεται να γίνει δεκτή, υπό προϋποθέσεις, από την ελληνική πλευρά η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις.

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η επιτροπή σοφών στο πόρισμά της για τα εργασιακά προτείνει εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση - επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).

Τα άλλα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης θα είναι:

-το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων απο 5% σε 10%
-το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις.
-η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών.

Είναι σαφές ότι δεν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι έχουν κλείσει και δεν συζητούνται πλέον τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα στις νέες συζητήσεις με την Τρόϊκα. Αντίθετα παραμένουν ανοικτά και σε νέες σκληρές συνθήκες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline