Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:52:57

Θύματα περικοπών και μειώσεων χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί. Με μειωμένες τις νέες συντάξεις τους, έως και 25%. Κύριο

Σε αυτούς που θα ζημιωθούν περισσότερο συγκαταλέγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενώ είχαν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους με αναστολή πριν από τις 13 Μαϊου 2016, θα λάβουν σύνταξη υπολογισμένη με το νέο τρόπο. Ζημιώνονται επίσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν δύο συντάξεις καθώς και όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 2000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων έως 3000 ευρώ.

Ο Γ.Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά οι συνέπειες των περικοπών του παραμένουν και είναι οδυνηρές για όλες τις κατηγορίες των νέων συνταξιούχων, αδιακρίτως. Μεταξύ άλλων ζημιώνονται όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν δύο συντάξεις καθώς και όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 2000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων έως 3000 ευρώ.

Έως και 25% μειωμένες θα είναι οι νέες συντάξεις χιλιάδων υπαλλήλων και στρατιωτικών, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε εχθές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτούς που θα ζημιωθούν περισσότερο συγκαταλέγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενώ είχαν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους με αναστολή πριν από τις 13 Μαϊου 2016, θα λάβουν σύνταξη υπολογισμένη με το νέο τρόπο. Ζημιώνονται επίσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν δύο συντάξεις καθώς και όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 2000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων έως 3000 ευρώ.

4 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

Ψυχρολουσία για χιλιάδες ασφαλισμένους
Ποιοι διασώζονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού και ποιοι υπάγονται υποχρεωτικά στον νόμο Κατρούγκαλου. Τι θα ισχύσει για τους διπλοσυνταξιούχους, τα επιδόματα τέκνων και όσους τελούν σε αναστολή συνταξιοδότησης. Τι θα γίνει με τα πλασματικά χρόνια και τις προσωρινές συντάξεις

Τέσσερις ανατροπές στις συντάξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων «κλειδώνουν» με χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου ξεκαθαρίζεται ποιοι εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού -που κατά κανόνα οδηγεί σε μειωμένες αποδοχές- και ποιοι διασώζονται διατηρώντας το δικαίωμα να υπολογίσουν τη σύνταξή τους με βάση όσα ίσχυαν μέχρι 31/12/2014. Μεγάλοι χαμένοι είναι:

• υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει με αναστολή, ακόμη κι αν οι συντάξεις τους είχαν κανονιστεί μέχρι και τις 12/5, καθώς θα λάβουν σύνταξη με τον νέο τρόπο
• συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος θα πάρουν από τον ΕΦΚΑ μία σύνταξη ιδίου ύψους και θα κινδυνεύσουν με νέο «ψαλίδι» αν πέσουν στον πήχη της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. «Η ρύθμιση αφήνει ανοικτό παράθυρο για περικοπή συντάξεων σε διπλοσυνταξιούχους ειδικά όταν το άθροισμα υπερβαίνει τον πήχη της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που υπολογίζεται ανά σύνταξη και όχι στο άθροισμα», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης
• οι δικαιούχοι οικογενειακών παροχών που συνταξιοδοτούνται μετά τις 13/5, καθώς επιβάλλονται πλέον εισοδηματικά κριτήρια
• όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων πάνω από 3.000, καθώς θα υποστούν τον κόφτη των νέων πλαφόν, ανεξάρτητα από το πότε κατέθεσαν αίτηση.

Η πρώτη ανατροπή έρχεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Κρίσιμη ημερομηνία είναι η λήξη της υπαλληλικής σχέσης, η οποία πρέπει να έχει επέλθει μέχρι και τις 12/5 ώστε η σύνταξη να βγει με τον παλιό τρόπο υπολογισμού (με τις διατάξεις όπως ίσχυαν μέχρι 31/12/2014).
Εξαιρέσεις

«Με το παλαιό σύστημα συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν αποχωρήσει μέχρι 12/5 και έχουν κατοχυρωμένο αυτοτελές δικαίωμα για σύνταξη από το Δημόσιο», εξηγεί ο κ. Ρίζος.
Ισχύουν ωστόσο εξαιρέσεις:

1. Οσοι έχουν αποχωρήσει μέχρι και 12/5, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία αλλά όχι το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, ανεξάρτητα από το πότε είχαν υποβάλει αίτηση κι αν είχε ή δεν είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη ή υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση μετά τις 12 Μαΐου, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο.

2. Συνταξιούχοι που η σύνταξή τους είχε υπολογισθεί με βάση τις παλιές διατάξεις, εφόσον επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία και αποχωρήσουν ξανά μετά τις 13/5, θα δουν τη σύνταξή τους να επανυπολογίζεται με τον νέο νόμο.

3. Όσοι παρέμειναν στην υπηρεσία αμειβόμενοι και μετά την ημερομηνία που θα έπρεπε να απολυθούν αυτοδικαίως, θα πάρουν σύνταξη με βάση τα ισχύοντα τον χρόνο λύσης της υπαλληλικής σχέσης και διακοπής μισθοδοσίας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα έπρεπε να απολυθούν αυτοδικαίως.
Όσοι διακόψουν την υπαλληλική τους σχέση από 13/5 οδηγούνται στον νέο τρόπο υπολογισμού, ενώ από την ίδια ημερομηνία καταργείται και η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή. Η δεύτερη ανατροπή έρχεται για όσους έχουν ήδη πράξεις αναγνώρισης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος με μελλοντική όμως καταβολή λόγω αναστολής (δεν έχουν το όριο ηλικίας).

Συντάξεις που έχουν κανονισθεί μέχρι και 12-5 με μελλοντική καταβολή και τελούν σε καθεστώς αναστολής θα επαναυπολογισθούν με βάση τον νέο τρόπο. Αιτήσεις με αναστολή που έχουν υποβληθεί μέχρι 12-5 θα πάρουν πράξη με μελλοντική καταβολή αλλά η σύνταξη υπολογίζεται με τον νέο τρόπο.
Αιτήσεις με αναστολή που υποβάλλονται από 13-5 και μετά απορρίπτονται. Διασώζονται μόνο (διατηρούν τον παλαιό τρόπο) οι υπάλληλοι που έχουν ζητήσει μειωμένη σύνταξη, η οποία μπορεί να καταβληθεί μέχρι και 12-5.

Η τρίτη ανατροπή αφορά τους διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο κύριες συντάξεις από ίδια αιτία καθώς θα παίρνουν πλέον μια σύνταξη ίση με το άθροισμά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από περικοπές λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης και των νέων πλαφόν. Αν οι συντάξεις προέρχονται από διαφορετική αιτία θα καταβάλλονται χωριστά.
Η τέταρτη ανατροπή αφορά στις οικογενειακές παροχές (επιδόματα τέκνων και συζύγου):
• τα επιδόματα τέκνων - συζύγου θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με τη σύνταξη σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι και 12-5
• υπάλληλοι και στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται από 13/5 δικαιούνται μόνο τα οικογενειακά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ με εισοδηματικά κριτήρια στον γενικό πληθυσμό.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τι ισχύει για τα Σώματα Ασφαλείας

Διασώζονται: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και 30/6 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μέχρι την ημερομηνία αυτή, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και έπειτα από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης (υπολογίζουν τη σύνταξή τους με τις διατάξεις όπως ίσχυαν μέχρι 31-12-2014). Και αυτοί, ωστόσο, θα υποστούν τα νέα πλαφόν.
Εξαιρούνται:

α. Οσοι έχουν αποχωρήσει από την Υπηρεσία μέχρι και 30-6-2016, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία, αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξής τους.

β. Συνταξιούχοι που επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία και αποχωρούν εκ νέου από 1/7/2016.
Η σύνταξη όσων υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας από 1/7 και μετά ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι από την ημερομηνία αυτή και μετά οδηγούνται στον νέο τρόπο υπολογισμού.

Προσωρινή σύνταξη

Η προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να υπολογίζεται με βάση τις παλιές διατάξεις, ωστόσο δεν καταβάλλεται αν: ο υπάλληλος λαμβάνει ήδη και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

Για τη θεμελίωση δικαιώματος είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, εκτός εάν ήδη έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών. «Το ΓΛΚ κατά πάγια πρακτική εκδίδει την πράξη αναγνώρισης των πλασματικών ετών ασφάλισης μαζί με την έκδοση της σύνταξης», παρατηρεί ο κ. Ρίζος, επισημαίνοντας πως αυτό ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα στην απόδοση προσωρινών συντάξεων.

Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline