Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:20:55

Τα δάνεια των 21,5 εκατ. ευρώ και ιδιοκτησία στο κτήριο της Κουμουνδούρου. ΣΥΡΙΖΑ: "Νόμιμο και ηθικό το αίτημα Τσίπρα το 2012". Οι εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δύο επίμαχα θέματα. Κύριο

Μάλλον υψηλό ήταν το δάνειο που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Τράπεζες δεδομένου ότι ήταν ένα κόμμα του 4%, ενώ επιπλέον του χορηγήθηκε χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και με προσωπική επιστολή – εγγύηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Νόμιμο και ηθικό» ήταν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα το 2012 με το οποίο ζητούσε ως τότε πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από την τράπεζα την «ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρό και μόνο χρηματοοικονομικό κριτηρίου..» για το δάνειο του κόμματος.

Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο κ. Μίμης Δαρειώτης χαρακτηριστικά ανέφερε πως το αίτημα Τσίπρα έγινε καθώς «τα όρια του δανεισμού τα επέβαλαν οι τράπεζες» και συνεπώς αυτό το αίτημα του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «και νόμιμο και ηθικό».

Σχετικά με το ακίνητο της Κουμουνδούρου και εάν αυτό έχει μεταβιβαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην επίμαχη επιστολή Τσίπρα είχε δηλώσει ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αυτό περάσει στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χορηγηθεί ως εξασφάλιση στην τράπεζα, ο κ. Μίμης Δαρειώτης ανέφερε πως «οι διαδικασίες του ακίνητου από την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ), όπου είχε την κυριότητα, στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες» και κατέθεσε από το Υποθηκοφυλάκειο. Το κτήριο ανέφερε αγοράσθηκε από την ΕΑΡ, πέρασε στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του.

Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίμης Δαρειώτης κατέθεσε πως ήδη έχει εξοφληθεί το 70% με 71% του δανείου των 27.000.000 ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός του κόμματος. Το δάνειο αυτό αρχικά ελήφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2002 από την Εθνική Τράπεζα και το οποίο στην πάροδο των χρόνων αναχρηματοδοτήθηκε. Το υπόλοιπο της οφειλής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ προς της ΕΤΕ ανέρχεται στα 7.950.000 ευρώ, είναι ενήμερο και για το 2016 έχει καταβληθεί το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου και τόκους. Πάντως Βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι για πολλά χρόνια υπήρχε νομική εκκρεμότητα για το πολυόροφο κτήριο της Κουμουνδούρου το οποίο είχε αγοραστεί με αρχική ιδιοκτησία του τότε υπεύθυνου για τα θέματα αυτά Φώτη Κουβέλη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline