Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  15:06:46

Καταργούνται τέσσερις επώδυνες φοροαπαλλαγές, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Ποιές κοινωνικές κατηγορίες θίγονται. Κύριο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες οι φοροαπαλλαγές που θα κοπούν είναι το επίδομα θέρμανσης για όλους τους δικαιούχους, οι ιατρικές δαπάνες, η ειδική φορολόγηση των ναυτικών και ο μειωμένος κατά 1,5% μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Θα είναι οδυνηρές αυτές οι περικοπές και θα προκαλέσουν κοινωνικούς κραδασμούς. Περικοπές τεσσάρων φοροαπαλλαγών ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς ωστόσο να θίγονται προνοιακά επιδόματα.
Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή οι περικοπές αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη τηλεδιάσκεψη της Κυριακής που θα γίνει μεταξύ μεταξύ των θεσμών και οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι φοροαπαλλαγές που θα κοπούν είναι το επίδομα θέρμανσης, οι ιατρικές δαπάνες, η ειδική φορολόγηση των ναυτικών και ο μειωμένος κατά 1,5%μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Επίδομα θέρμανσης: Το κονδύλι έχει ήδη περικοπεί από την περίοδο 2015-16 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περικοπεί ακόμα περισσότερο. 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής των ιατρικών δαπανών με κόστος 120,6 εκατ.ευρώ για το Δημόσιο. Το κονδύλι δεν θα καταργηθεί στο σύνολό του, ωστόσο εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται. Όσον αφορά την ειδική φορολόγηση των ναυτικών αυτή αφορά 27.318 άτομα και κοστίζει 91,2 εκατ. Ευρώ στο Δημόσιο. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5 % επί του αναλογούντος φόρου. Από την κατάργηση της το δημόσιο θα έχει όφελος 67,9 εκατ.ευρώ.

Το σύνολο των ανωτέρω φοροαπαλλαγών ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα 385 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις περικοπές, το κόστος των εν λόγω φοροαπαλλαγών θα είναι 205 εκατ. ευρώ για το 2018.
Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών προβλέπεται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μαζί με άλλες φοροαπαλλαγές που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Συνολικά, οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον νομό που κατατίθεται κάθε χρόνο στην Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. Ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσό των 388,7 εκατ.ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. Ευρώ.
-Καμία συμφωνία μετά την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς -Ολα ανοιχτά για δημοσιονομικά, εργασιακά και ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (26/11), με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας Eφης Αχτσιόγλου.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.
Θέμα της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσαν και τα δημοσιονομικά, όπως και η ενέργεια, που μαζί με τα εργασιακά θεωρούνται κρίσιμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο κλιμακίων.

Οπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζοντας την πορεία των συνομιλιών, «από την Τρίτη και μετά (σ.σ.: δηλαδή μετά το EuroWorking Group) αναμένεται να κλείσουμε θέματα».
Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου, o υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται σε καθοριστική φάση από τη Δευτέρα. Η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (το γνωτό EuroWorking Group) θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline