Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:56:19

Το Κράτος στυγνό και αναξιόπιστο. Πάνω από 10.000 κατασχέσεις κάθε μήνα για χρέη προς το Δημόσιο, το οποίο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του για να παρουσιάσει... πλεόνασμα. Κύριο

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία. Το πλήθος των αιτημάτων προς τη φορολογική διοίκηση για επιστροφές ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχεται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, αν όχι στις περισσότερες, το Δημόσιο καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών που έχει υποχρέωση να επιστρέψει τα ποσά των φόρων που οφείλει.

Κράτος στυγνό προς στους οφειλέτες του, αλλά ασυνεπές και αναξιόπιστο στις δικές του οφειλές και χρέη. Διογκώνονται μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ. Εφόσον συνυπολογισθούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο φθάνουν στο ποσό των 92,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι οφειλέτες φθάνουν τα 4,3 εκατ. Συνολικά έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 803.803, εκ των οποίων οι 108.000 έγιναν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος. Δηλαδή πάνω από 10.000 κατασχέσεις κάθε μήνα.

Οι ίδιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν το προσεχές διάστημα για 1.617.408 φορολογουμένους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

• Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

• Περισσότερα από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού»-εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στα τελωνεία.

3. Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.

4. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο δεκάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 2,17 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του έτους (2,05 δισ. ευρώ).

5. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 1,98 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί. Το ποσοστό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται στο 19,7%.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, χθες, προκύπτει ότι το πλήθος των αιτημάτων προς τη φορολογική διοίκηση για επιστροφές ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχεται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, αν όχι στις περισσότερες, το Δημόσιο καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών που έχει υποχρέωση να επιστρέψει τα ποσά των φόρων που οφείλει. Με οφειλές στην έκδοση των συντάξεων, στην χορήγηση των ΕΦΑΠΑΞ, στα χρέη των νοσοκομείων και των κάθε είδους προμηθευτών και κατασκευαστών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline