Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:09:38

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς από την Johnson & Johnson, μεγάλο σκάνδαλο συναλλαγής της Novartis στην Ελλάδα, ερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι καταγγελίες από πρώην στελέχη της. Κύριο

Η προ ημερών επ' αόριστον αναβολή της δίκης για υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού υλικού/εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία και φερόμενες μίζες 11,6 εκατ. ευρώ σε γιατρούς και υπαλλήλους, λόγω παρατυπιών (μη έγκυρη κλήση αλλοδαπών κατηγορουμένων) παρομοιάσθηκε με το «φιάσκο Siemens».

Οι πληροφοριοδότες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος. Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Στις 12 Αυγούστου 2016 (με αριθμό TCR14710344837...) κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες.

Οι πληροφοριοδότες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Οι πληροφοριοδότες οι οποίοι είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Άγκυρας διεξήγαγε έρευνα σήμερα στο τουρκικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, μετά από καταγγελίες ότι ευνοήθηκε μέσω δωροδοκίας.

Η Novartis από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες είναι «αβάσιμες» και ότι προέρχονται από αντιδικία του παρελθόντος. Σύμφωνα με το Reuters, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης κατηγόρησε την εταιρία για καταβολή «μιζών» μέσω μια εταιρίας συμβούλων ώστε να διασφαλίσει επιχειρηματικά προνόμια ύψους 85 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, η Novartis κέρδισε $20 εκατομμύρια από την δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε συνταγολόγια νοσοκομείων νέα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την χρόνια πνευμονική νόσο και την νεανική αρθρίτιδα.

Η εταιρία επωφελήθηκε επίσης από την ευνοϊκή απόφαση τιμολόγησης φαρμάκων και την εξασφάλιση ειδικής άδειας εισαγωγής για ένα φάρμακο με πιστοποιητικό παραγωγής που είχε λήξει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το μεγαλύτερο κέρδος, $50 περίπου εκατομμυρίων, εξασφαλίστηκε με την αδειοδότηση από τις τουρκικές αρχές που επέτρεψε στην Novartis να μετονομάσει τα φάρμακα Ilaris και Gilenya σε Ibecta και Fingya, αντίστοιχα.

Στο εδώλιο 24 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Johnson & Johnson Ελλάδας

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Johnson & Johnson δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις "χρυσές" δουλειές της στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Dealnews, η προ ημερών επ αόριστον αναβολή της δίκης για υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού υλικού/εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία και φερόμενες μίζες 11,6 εκατ. ευρώ σε γιατρούς και υπαλλήλους, λόγω παρατυπιών (μη έγκυρη κλήση αλλοδαπών κατηγορουμένων) παρομοιάσθηκε με το «φιάσκο Siemens».

Στην ελληνική αγορά, η Johnson & Johnson βρίσκεται από το 1975 και κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από τους δυο κλάδους της, ιατρικό (χειρουργικά εργαλεία/προϊόντα, μηχανήματα, ορθοπεδικά κ.α.) και καταναλωτικό (προϊόντα υγιεινής, καλλυντικά για ενήλικες, παιδιά, βρέφη κ.α.).

Στο συγκεκριμένο timing, δεν θεωρείται τυχαία η στροφή που κάνει σε επίπεδο μητρικού ομίλου στον κλάδο του φαρμάκου, με τις επαφές της για την εξαγορά της ελβετικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Actelion (αξίας 17 δισ. $), μετά το deal του Σεπτέμβρη για την Abbott Laboratories (αντί 4,33 δισ. $).

Mετά τις διεθνείς διαστάσεις που έλαβε το σκάνδαλο των δωροδοκιών στην Eυρώπη, επιβλήθηκε στην Johnson & Johnson πρόστιμο 75 εκατ.$ από τις αμερικανικές αρχές, ενώ, στην Eλλάδα, η DePuy (θυγατρική της Johnson & Johnson) φέρεται να δημιούργησε ανυπολόγιστη ζημιά στο δημόσιο (2000-2006), από τις υπερκοστολογήσεις (έως 35%) που οδήγησαν στο εδώλιο 24 κατηγορούμενους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline