Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:44:22

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το σκάνδαλο με τις τεράστιες μίζες στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακευτική NOVARTIS. Κύριο

Επί πολλά χρόνια το σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς σε γιατρούς, νοσοκομεία και δημόσιους λειτουργούς Υπουργείων από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Μετά το σκάνδαλο με χρηματισμούς και μίζες σε γιατρούς, νοσοκομεία και παράγοντες του Υπουργείου Υγείας από την Johnson & Johnson στο χώρο των ορθοπεδικών μηχανημάτων και υλικών, ένα δεύτερο και εξίσου μεγάλο στο χώρο των φαρμάκων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου δημοσιεύματα που αφορούν σε χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από φαρμακευτική εταιρεία.

Ειδικότερα, δύο πρώην υπάλληλοι - μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων με έδρα την Ευρώπη η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα - κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα δίνονταν μίζες για να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Οι υπάλληλοι κατείχαν υψηλές θέσεις και είχαν επικοινωνία τόσο με δημοσιογράφους για την προβολή των προϊόντων, όσο και με γιατρούς για να συνταγογραφούνται φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Και οι δύο απολύθηκαν αλλά δεν είχαν υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας και έτσι συνεργάστηκαν με δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ και κατέθεσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη εμπιστευτικά έγγραφα εισπράττοντας συγχρόνως την αμοιβή των πληροφοριοδοτών, η οποία προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία.

Οι πληροφοριοδότες πλέον - πρώην υπάλληλοι - με τις καταθέσεις καίνε δημόσιους λειτουργούς σε καίριες κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα την τελευταία οκταετία, οι οποίοι φέρονται να επηρέαζαν αποφάσεις για εγκρίσεις φαρμάκων, είτε με την τιμολόγησή τους, είτε με την αποζημίωσή τους από ασφαλιστικά ταμεία.

Καταγγέλλουν επίσης χρηματισμό χιλιάδων γιατρών, και εξηγούν με ποιον τόπο η εταιρεία ξέπλενε τα χρήματα στη χώρα μας μέσω διαφημιστικών και εκδοτικών εταιρειών.

Το πρόστιμο για την πολυεθνική αναμένεται να είναι τεράστιο, ενώ αναφέρεται και υπέρογκο ποσό που έφτασε να πληρώνει η χώρα μας για φάρμακα, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχεται σε 7 δις ευρώ.

Τα δημοσιεύματα του iefimerida.gr που προκάλεσαν την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης
Δύο ημέρες πριν, στις 12 Δεκεμβρίου, το iefimerida.gr αποκάλυψε τις καταθέσεις δύο πρώην στελεχών της Novartis στην Ελλάδα στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Η αναφορά με τις καταγγελίες των δύο πρώην στελεχών της Novartis Ελλάδος κατατέθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στις 12 Αυγούστου του 2016.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες.

Οι πληροφοριοδότες είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.
Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.
Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Η Novartis απάντησε με... 16 λέξεις

«Εχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline