Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:14:47

Με μεγάλη έκπτωση κέρδισε η εταιρεία Ακτωρ, συμφερόντων οικογενείας Μπόμπολα, τα έργα ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο. Σε διαγωνισμό της περιφέρειας Αθηνών της κ.Ρένας Δούρου. Κύριο

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, η διάρκεια κατασκευής των έργων ανάπλασης είναι 21 μήνες, μετά από αναβολές τριών ετών.

Με σημαντική έκπτωση και μεγάλη αξιοπιστία στο Τομέα των κατασκευών, με πρώτη Αττική Οδό και άλλα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η γνωστή εταιρεία Ακτωρ, των συμφερόντων της οικογενείας Γιώργου Μπόμπολα και συνεταίρων αναδείχθηκε τελικά μειοδότρια στον διαγωνισμό για την πρώτη φάση των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι η έκπτωση που προσέφερε η εταιρεία (όπως και ακόμα δύο από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό) ξεπέρασε το 50%, μειώνοντας το κόστος του έργου από τα προϋπολογισμένα 150 εκατ. ευρώ στα 80,3 εκατ. Η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής ήταν ένας πραγματικός άθλος, καθώς μέσα σε λιγότερο από μισό έτος από τότε που ανέλαβε την ανάπλαση κατάφερε αυτό που αναβαλλόταν συνεχώς την τελευταία τριετία.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, η Ακτωρ επικράτησε προσφέροντας έκπτωση 53,54%. Ακολούθησε η Ιντρακάτ με 53,24%, η J&P Αβαξ με 51,48%, η ΤΕΡΝΑ με 43,75% (η οποία, κατά πολλούς, εθεωρείτο ότι θα «χτυπούσε» το έργο, αφού κατασκεύασε το παρακείμενο στην έκταση Κέντρο Πολιτισμού). Προσφορά κατέθεσαν και η κοινοπραξία Tekαλ-Oberosler (προσφέροντας έκπτωση 43,42%), η Πόρτο Καρράς με 41,92%, η Condotte Italiana με 41,10% και η ΜΕΤΚΑ με 36,73%.

«Ο διαγωνισμός πήγε καλά, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον», σχολιάζει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος. «Στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει γρήγορα και ποιοτικά και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν τα γίνονται τα έργα από την αυτοδιοίκηση». Να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια μόλις τον περασμένο Αύγουστο. «Οι υπηρεσίες μας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η μελέτη είχε ολοκληρωθεί από το 2013 και αποπληρωθεί από το 2014, μάθαμε ξαφνικά ότι δεν είχε εγκριθεί από την πολιτεία!».

Η Περιφέρεια, πάντως, δεν ανησυχεί από τις υψηλές εκπτώσεις που προσέφεραν οι διαγωνιζόμενοι. «Η μείωση του κόστους του έργου είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη», λέει ο κ. Καραμάνος. «Εμείς όμως είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ποιότητα της εκτέλεσης του έργου και την ακριβή εφαρμογή της σύμβασης». Στο «στρατόπεδο» της Ακτωρ επικρατεί ικανοποίηση, καθώς εκτιμάται ότι το έργο θα δώσει στην εταιρεία την ευκαιρία να αποδείξει ακόμα μία φορά τη δυναμική της στις μεγάλες υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση των έργων στον Φαληρικό Ορμο περιλαμβάνει τη «βαριά υποδομή» των έργων ανάπλασης, δηλαδή τα αντιπλημμυρικά έργα και τη μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, η διάρκεια κατασκευής των έργων είναι 21 μήνες. Να σημειωθεί ότι τις μελέτες ανάπλασης έχει χρηματοδοτήσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έπειτα από αίτημα της πολιτείας, καθώς ο αρχικός στόχος (πριν το έργο υπονομευτεί εκ των έσω) ήταν η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου να ολοκληρωθεί παράλληλα με την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Μια ακόμα ελληνική εταιρεία, δοκιμασμένης εμπειρίας κερδίζει ένα σημαντικό δημόσιο έργο του οποίου ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια Αττικής και την κ.Ρένα Δούρου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline