Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:46:03

Στα 117,22 ευρώ το μήνα η χαμηλότερη εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες. Ποιό είναι το νέο και χειρότερο ασφαλιστικό καθεστώς για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, μαγαζάτορες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Κύριο

Αντίστοιχη εισφορά προβλέπεται και για τους αγρότες, για το 2017, καθώς οι εισφορές αυξάνονται σταδιακά, έως το 2022. Παράλληλα, η εγκύκλιος περιέχει παραδείγματα και αναλυτικούς πίνακες για το πώς διαμορφώνονται τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών, εκτός από τους νέους επιστήμονες, και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους του ΕΤΑΑ.

Στα 117,22 ευρώ το μήνα ορίζεται η χαμηλότερη δυνατή ασφαλιστική εισφορά για κύρια ασφάλιση σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως φαίνεται και από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος βασίζεται στις δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και αφορούν τη βάση υπολογισμού των εισφορών σε τρείς σημαντικές κοινωνικές κατηγορίες, για αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ), ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και αγρότες (ΟΓΑ).

Σύμφωνα δε με τη σημερινή εγκύκλιο, οι νέοι επιστήμονες για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής τους μπορούν να πληρώνουν μηνιαία, έως και 57,44 ευρώ (14% επί του 70% του κατώτατου μισθού που αντιστοιχεί σε 410,2 ευρώ).

Αντίστοιχη εισφορά προβλέπεται και για τους αγρότες, για το 2017, καθώς οι εισφορές αυξάνονται σταδιακά, έως το 2022. Παράλληλα, η εγκύκλιος περιέχει παραδείγματα και αναλυτικούς πίνακες για το πώς διαμορφώνονται τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών, εκτός από τους νέους επιστήμονες, και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους του ΕΤΑΑ.
Τέλος, προβλέπεται ότι οι απαιτούμενες διευκρινήσεις για τις εισφορές ανά επαγγελματική δραστηριότητα, θα δοθούν με νέες υπουργικές αποφάσεις.

Το νέο καθεστώς για εισφορές ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ

«Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για τις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς υπεγράφησαν χθες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τη νέα βάση υπολογισμού. Από Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται στο καθαρό εισόδημα, κατ' αρχάς, του 2015. Χωρίς αυτοτελή πλαφόν οι εισφορές στην πολλαπλή απασχόληση. » 4-5«Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για τις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς υπεγράφησαν χθες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τη νέα βάση υπολογισμού. Από Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται στο καθαρό εισόδημα, κατ' αρχάς, του 2015. Χωρίς αυτοτελή πλαφόν οι εισφορές στην πολλαπλή απασχόληση.

«Κλείδωσαν» οι ανατροπές στις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με την υπογραφή των δυο υπουργικών αποφάσεων για την νέα βάση υπολογισμού. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τον Γενάρη έχει ως κεντρικό πυλώνα το πραγματικό εισόδημα, ενώ ξεκαθαρίζεται πως θα ισχύσει ενιαίο ανώτατο και κατώτατο πλαφόν – στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο – ακόμη και στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης με άθροιση του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή αν κάποιος είναι ταυτόχρονα μισθωτός, ελευθεροεπαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος θα αθροίζει το συνολικό εισόδημά του από όλες τις πηγές για να ελέγχει αν πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν.

Όπως αποκάλυψε χθες το «Έθνος – Συντάξεις», η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση των πλαφόν. Σε περίπτωση δυο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται συλλήβδην τα 586 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.

Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, οι εισφορές όλων των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί συνδέονται με το πραγματικό καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της ασφαλιστέας δραστηριότητας του προηγούμενου έτους. Η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το 2015. Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβριο».

Για τη μηνιαία βάση υπολογισμού, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου (τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη) διαιρείται το εισόδημα δια 12. Προσοχή, καθώς για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline