Κυριακή 24 Ιουνίου 2018  13:59:23

Μόνος συνεπής ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Βόρειοι και Νότιοι: Ξέσπασε 'εμφύλιος' στους εργαζομένους της Μαρινόπουλος. Οι ασυνέπειες των παλαιών ιδιοκτητών και η στάση των Τραπεζών. Κύριο

Η ομαλή πορεία μετάβασης της Μαρινόπουλος στην αξιόπιστη Σκλαβενίτης έχει επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό καθώς η διοίκηση της πρώτης είχε καταφέρει να έχει με το μέρος της τους εργαζομένους. Κάτι το οποίο πέτυχε μη απολύοντας προσωπικό και καταβάλλοντας μισθούς (σ.σ. έστω και με καθυστερήσεις και έναντι) σε εποχές πολύ πιο δύσκολες από την σημερινή.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία και καθώς έχει προκύψει καθυστέρηση από εξωγενείς παράγοντες ή μη καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου άνοιξε τον χορό για νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στην αλυσίδα. Την Πέμπτη - και σε μεγάλο βαθμό σε απάντηση προς την χθεσινή ανακοίνωση του κεντρικού σωματείου - προχώρησε σε ανακοίνωση το Σωματείο των εργαζομένων στην Βόρεια Ελλάδα. Το εν λόγω σωματείο, το οποίο στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, με την σειρά του ζητά την άμεση καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου ενώ κατηγορεί το κεντρικό σωματείο (χωρίς να το κατονομάζει) για εργοδοτική στάση. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του αναφέρει:

"Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το 2017έφτασε και μαζί μ' αυτό, επανήλθε και η απροσδιόριστη καθυστέρηση στις πληρωμές με τη μη καταβολήτου μισθού Δεκεμβρίου. Η αβεβαιότητα (που διαφημίστηκε ότι θα τελείωνε οριστικά) για το τι θα γίνει με τη δουλειά μας, είναι πάλι εδώ. Το Σωματείο Εργαζομένων Μαρινόπουλου Β. Ελλάδας επικοινώνησε τις προηγούμενες μέρες με την εταιρεία για να λάβει μια απάντηση για την κατάσταση. Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας δήλωσαν ότι η μισθοδοσία δεν καταβλήθηκε διότι εξαντλήθηκαν τα χρήματα της «ενδιάμεσης τραπεζικής χρηματοδότησης». Επίσης ειπώθηκε ότι αν δε δημοσιευθεί η οριστική απόφαση του σχετικού δικαστηρίου δεν γνωρίζει εάν και πότε θα καταβάλειτους μισθούς.

Τα παραπάνω είναι η απάντηση της Εταιρείας. Τα παρακάτω είναι η απάντηση του Σωματείου Β. Ελλάδος και όλων των εργαζομένων της εταιρείας: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Δεν είμαστε ούτε συνέταιροι ούτε μέτοχοι της εταιρείας, ούτε συναινέσαμε σε«υπομονές» και «δε βαριέσαι». Όταν η εταιρεία έβγαζε υπερκέρδη, δε μας φώναξε να πάρουμε ποσοστά και είμαστε βέβαιοι ότι όταν στο μέλλον θα πιάσει ξανά τα νέα κέρδη δε θα πάρουμε παρά ένα «φιλικό χτύπημα» στην πλάτη, με βάση και τη νομοθεσία που μαγειρεύουν μαζί κυβερνήσεις και εργοδοσία τους τελευταίους μήνες/χρόνια.

Ο ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΗ, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα τέλη κυκλοφορίας, το πετρέλαιο και το αέριο δεν κάνουν υπομονή Ήδη οι συνάδελφοι απ' την Αττική, με τις Επιτροπές Αγώνα που δημιούργησαν, μας έδειξαν το δρόμο. Από την άλλη, οι καλοθελητές και οι κλίκες που λειτουργούν σα γραφεία τύπου της Εταιρείας και συνιστούν για χιλιοστή φορά «υπομονή» έχουν πλέον ξεμπροστιαστεί στα μάτια 11.000 εργαζομένων. Την ώρα που αγωνιούμε για το μισθό και τις δουλειές μας, συνεχίζουν να μας διασπούν με ασύστολα ψεύδη και χυδαιότητες. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να αποφασίσουν οι ίδιοι, τους τρόπους και τις μεθόδους κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας".

ις δικές του, ανέξοδες, στιγμές δόξας επιδιώκει το ελληνικό δημόσιο σε μία καθαρά ιδιωτική υπόθεση. Ποιος είναι ο επόμενος σκόπελος για τη συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη

Όπως είχε ήδη αναφέρει το news247 από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κανονικότητα στα καταστήματα της Μαρινόπουλος δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από την προσεχή Άνοιξη. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση η οποία και ολοκληρώθηκε είχε δύο σκοπούς: τον εφοδιασμό επιλεγμένων καταστημάτων με βασικά προϊόντα και την πληρωμή μισθοδοσίας των χιλιάδων εργαζομένων του χειμαζόμενου ομίλου.

Όλα αυτά είχαν προϋπολογίσει οι τρεις πλευρές (τράπεζες, Σκλαβενίτης, Μαρινόπουλος) υπό την προϋπόθεση ότι όλη η διαδικαστική πορεία θα κινούνταν εντός των χρονικών ορίων που ήταν το τέλος του χρόνου. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από την γραφειοκρατεία του ελληνικού δημοσίου. Ενώ ήταν εις γνώση τόσο της κυβέρνησης όσο και την δικαιοσύνης το πόσο σημαντική ήταν η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επηρέαζε την ζωή περίπου δέκα χιλιάδων εργαζομένων και την επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίσθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα. Μπήκε σε ένα συρτάρι και μόνο όταν χτύπησε "κόκκινος συναγερμός" "ξύπνησαν" και άρχισαν να προσπαθούν την καλύψουν την χαμένη απόσταση.
Απο χθες οπότε και ήρθε στην επιφάνεια ξανά το θέμα "κυβερνητικοί κύκλοι" θέλησαν να καθησυχάσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρχει σύντομα αίσιο τέλος. Τα πρώτα θύματα αυτής της αργοπορίας είναι οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος οι οποίοι όσο καθυστερεί η διαδικασία δεν θα βλέπουν από εδώ και εμπρός να καταβάλετε η μισθοδοσία τους.

Μία μισθοδοσία η οποία με πρόχειρους υπολογισμούς φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ και όπως είναι λογικό κανείς από τις τρεις πλευρές δεν προτίθεται να κάνει την απερισκεψία "να το πάρει πάνω του" όσο δεν υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση. Στους κύκλους των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν βιώσει χειρότερες καταστάσεις, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρόλο ότι δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Από την πλευρά της Σκλαβενίτης γίνονται διαχειριστικές κινήσεις ώστε στα καταστήματα της Μαρινόπουλος να καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο τα κενά που θα προκύψουν στα ράφια από την τροφοδοσία η οποία θα αρχίσει γίνεται όλο και πιο αραιή από εδώ και εμπρός. Σύμφωνα με πληροφορία έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν προσφορές τύπου 1+1 δώρο με στόχο να διατηρηθεί απόθεμα το επόμενο διάστημα.

Ακόμη και αν ολοκληρωθεί το δικαστικό σκέλος δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδρομή ώστε να μετονομαστούν τα καταστήματα Carrefour και Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης. Το τελευταίο "εμπόδιο" ακούει στο όνομα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή ειχε πριν από ένα περίπου χρόνο πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα με αφορμή την εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο METRO, οπότε δεν πρόκειται να χρονοτριβήσει ιδιαίτερα στην έκδοση της απόφασης της η οποία εάν έχει κάποιες ενστάσεις αυτές θα αφορούν την Αττική και κάποιους νομούς της Κρήτης. Σε ότι αφορά στην Αττική όπως είχε γράψει και νωρίτερα το news247 η διοίκηση Σκλαβενίτη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων που είτε ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από δικά της καταστήματα είτε ήταν μικρού μεγέθους.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 14 Φεβρουαρίου που είναι η ημερομηνία που έχει θέσει η πλευρά Σκλαβενίτη ως καταληκτική για την υλοποίηση των διαδικασιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποσύρει το ενδιαφέρον της.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα