Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:02:05

Δύο μεγάλες εξελίξεις στην οικονομία, που μας αφορούν όλους. Μέσα στο 2017 το δολάριο και το ευρώ θα φτάσουν στην ισοτιμία. Σύντομα θα γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις σε χρυσό σε ράβδους κλπ. αντί για μετοχές και τόκους από καταθέσεις. Κύριο

Σήμερα η ισοτιμία του δολαρίου προς το ανώτερο ευρώ είναι 1,051 έχοντας μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, οπότε κάλπαζε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να αυξήσει τρεις φορές το βασικό επιτόκιο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενθαρρύνοντας την άνοδο του δολαρίου και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εξέλιξη μάλλον σε βάρος του άλλοτε κραταιού ευρώ και υπέρ του σκόπιμα υποτιμημένου δολλαρίου..Πρώτη φορά ύστερα από μια 14ετία και πλέον είναι πολύ πιθανό το ευρώ να φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο το 2017, ένα σενάριο που καλωσορίζουν οικονομικοί παρατηρητές διότι αναμένεται να ωφεληθεί η Ευρωζώνη. Ενα φθηνό ευρώ, τονίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη που βαδίζει σε ρυθμούς «βραδύποδα» συγκριτικά με άλλες, πιο ανθηρές εποχές. Ομως, τι υποκινεί την πτώση του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολυδιάστατη και προβληματίζει, διότι αφορά μείγμα εκρηκτικών πολιτικών εξελίξεων στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο δριμείας πολιτικής κριτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τρείς φορές το βασικό επιτόκιο από ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενθαρρύνοντας την άνοδο του δολαρίου και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, με τους Γερμανούς να διαμαρτύρονται επειδή πλήττονται οι αποδόσεις των καταθέσεών τους.

Είναι σαφές ότι οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών θα επηρεαστούν αρκετά από πολιτικές εξελίξεις, με το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του ευρώ να πηγάζει από τον κλονισμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης και όχι μόνον από τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αναμένεται πως η Ευρωζώνη θα αποφύγει μεγάλες αναταράξεις μέσα στο 2017 ύστερα από ένα ταραχώδες 2016 που στιγματίστηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ομως αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από πολιτικό λαϊκισμό, οικονομική εσωστρέφεια και προστατευτισμό. Οι ίδιοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση των Financial Times εξέφρασαν επιφυλάξεις ενόψει των γαλλικών εκλογών στις 23 Απριλίου και τη χαμηλή αλλά υψηλού ρίσκου πιθανότητα να υπερισχύσει η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Από τον Νοέμβριο, η γαλλική τράπεζα Societe Generale εκτιμά πως το ευρώ θα αποδυναμωθεί στο 1:1 ως προς το δολάριο όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη Γαλλία.

Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στο 1,0363 δολ., που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2003. Εντός της εβδομάδας η κ. Λεπέν επανέλαβε για μία ακόμη αφορά την ανάγκη για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. και τοποθετήθηκε υπέρ του επαναπροσδιορισμού του δημοσίου χρέους σε νέο εθνικό νόμισμα. «Ολο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πως οι οικονομίες τους ασφυκτιούν από το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Επειτα είναι και το κεφάλαιο της Ιταλίας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση με υψηλό δημόσιο χρέος και βεβαρυμένο τραπεζικό κλάδο από τον τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. O επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουέστ προειδοποίησε πως οι Ιταλοί θα θελήσουν να εγκαταλείψουν tην Ευρωζώνη εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.
Μερίδα αναλυτών της αγοράς εξηγεί πως η πτώση του ευρώ οφείλεται στις πιέσεις που ασκούνται από την ευρύτερη μακροοικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη, με τις οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να απέχουν αρκετά από τα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ.

Ο χρυσός ολοκλήρωσε το 2016 με άνοδο 8,5%, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια σημαντικών απωλειών.

Οι επενδυτές, οι αναλυτές και οι αγορές χρυσού πρέπει να κινηθούν σε ρευστό διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον μετά την εκλογή Τραμπ και εν αναμονή των ενεργειών του σε οικονομία, εμπόριο και διπλωματία, τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed αλλά και τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Ο χρυσός, πάντως, φαίνεται ότι φέτος θα κάνει και πάλι την έκπληξη. Ή, αν μη τι άλλο, δεν αποκλείεται να εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά και να ενισχυθεί έως και 12%-13%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη του από το 2010 έως σήμερα. Ολοκλήρωσε το 2016 με άνοδο 8,5% για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια σημαντικών απωλειών, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αλλά και ισοφαρίζοντας τις ζημίες του λόγω κραδασμών είτε από το βρετανικό δημοψήφισμα είτε από τις αμερικανικές εκλογές είτε από την ενίσχυση του δολαρίου. Επιπροσθέτως, το 2016 ο χρυσός είχε πολύ έντονες διακυμάνσεις από τα χαμηλά στα υψηλά του επίπεδα, όπως αναφέρει ο Φρανκ Χολμς, αναλυτής χρυσού στην Gold-Eagel.com.

Η ώρα για τον χρυσό

Οσον αφορά την πορεία του χρυσού το 2016, μιλούν 26 αναλυτές της αγοράς πολυτίμων μετάλλων, από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το 2017 ο χρυσός θα κυμανθεί στα 1.300 με 1.350 δολάρια, ενώ λίγοι από αυτούς έκαναν λόγο για 1.600 δολάρια ανά ουγγιά. Πάντως, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ETF Daily News, ειδησεογραφική πύλη για την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν λείπουν και όσοι είναι επιφυλακτικοί για την τιμή του χρυσού το 2017. Επικαλούνται τη μεγάλη αποχώρηση επενδυτών από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε χρυσό κατά το τελευταίο δίμηνο του 2016, κίνηση που δείχνει ότι αυτήν την περίοδο η ζήτηση για έκθεση στο πολύτιμο μέταλλο μειώθηκε.

«Μετά την αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2016 και σε συνδυασμό με τις ευοίωνες προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ, την προοπτική ενίσχυσης του δολαρίου και τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017, εκτιμούμε ότι ο χρυσός θα δείξει σημάδια εξασθένησης», επισήμανε ο επενδυτικός οίκος Sun Global Investments.

Επίσης, δύο παράγοντες που πιθανώς να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είναι η δραστική μείωση ζήτησης χρυσού από την Ινδία και η μείωση εισαγωγών χρυσού από την Κίνα – τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 40,6 μετρικούς τόνους, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, έναντι 60,4 τόννων του Οκτωβρίου και 66,8 τόννων τον Νοέμβριο του 2015.

Οπως υπογράμμισε ο Πίτερ Φέρτιγκ, ιδιοκτήτης της Quantitative Commodity Research, εταιρείας ερευνών στην αγορά εμπορευμάτων, «οι αυξήσεις επιτοκίων, με πιθανή συνέπεια την ενίσχυση του δολαρίου, θα αποδυναμώσουν τον χρυσό, αν και το ποιες συμμαχίες θα συνάψει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους άλλους ισχυρούς διεθνείς παίκτες πιθανώς να προκαλέσει γεωπολιτικές ρωγμές, στρέφοντας τους επενδυτές σε ένα ασφαλές προϊόν, όπως είναι ο χρυσός».

Σε άρθρο του στην TheStreet, o αναλυτής εμπορευμάτων Μπάρι Ρίφελτ είχε υπογραμμίσει ότι ίσως το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές να λειτουργήσει εκ παραλλήλου ευνοϊκά για το πολύτιμο μέταλλο. Το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας κάθε άλλο παρά έχει απαλειφθεί (ειδικά με τα όσα εξαγγέλλει ο κ. Τραμπ), και αυτό έχει δυσμενή αντίκτυπο στα διεθνή χρηματιστήρια, παρακινώντας τους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες στον χρυσό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline