Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:20:25

Ο Ε. Τσακαλώτος, που ήδη άνοιξε το παράθυρο για τη μείωση του αφορολόγητου στις 5-6.000 ευρώ και πιέζεται να ανοίξει όλη την πόρτα. Κύριο

Η μείωση του αφορολόγητου στο τραπέζι Αθήνας-τρόικας επίμονα από τους δανειστές και μέσα σε κλίμα ψύχους στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Δύσκολη ημέρα αύριο στη Γενεύη ια το Κυπριακό, δύσκολη και για τα δημόσια οικονομικά και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Συμμάχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι ενόψει του κρίσιμου EuroWorking Group της Πέμπτης αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που παραμένει «παγωμένη» η δεύτερη αξιολόγηση και άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ την προηγούμενη ημέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε , άγνοια ως προς την ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ για τη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση βλέποντας να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση προς τους δανειστές για μέτρα λιγότερα από τα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ που ζητούν και κυρίως το ΔΝΤ, προκειμένου να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με τους θεσμούς

ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά (μετά το ανοικτό παράθυρο που έχει αφήσει ο κ.Τσακαλώτος σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το ΄όλο θέμα « συζητείται») φέρεται να συζητά μεταξύ των μέτρων και το σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 8.636 έως 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Με νέο πιθανό όριο τίε 5-6000 δηλαδή μείωση κατά 50%, έναντι της κατάργησης που θέλει το ΔΝΤ. Εφόσον προχωρήσει το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστούν από τη 1η Ιανουαρίου 2018 τα οποία μαζί με την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη στις συντάξεις μετά και το 2018 θα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018- 2020.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης θα ανακοινωθεί και επίσημα το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους. Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών και τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται την Πέμπτη να θέσουν στο τραπέζι τα εκκρεμή ζητήματα και να καλέσουν τους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αν κρίνουν ότι η στιγμή για συμφωνία είναι κατάλληλη. «Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για αποφυγή του αδιεξόδου με αποκλεισμό του ΔΝΤ από τις διαδικασίες, αλλά αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση», σχολίασε πηγή των Βρυξελλών, στέλνοντας ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά. «Στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε.

Με βάση τα νέα σενάρια θεωρείται πρώιμη κάθε εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στη σύνοδο της Ευρωζώνης της 26ης Ιανουαρίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όλα δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι κρίσιμος μήνας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα εξαρτηθεί πάντως από γεγονότα και συγκυρίες στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Για όλες τις πλευρές, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο εάν δεν σημειωθεί καμία κίνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, όλες οι ελπίδες των Αθηνών θα πρέπει να μετατεθούν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup που θα συνέλθει στις 20 Φεβρουαρίου.

Δ. Τζανακόπουλος

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr αναφέρει ότι δεν υπάρχει σενάριο πιστωτικής ασφυξίας, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού, θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά», προσθέτοντας ότι η Γερμανία οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία.

«Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν μπορεί να θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια να αρνείται τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και από την άλλη να απαιτεί τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η Γερμανία πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν επανεπιβεβαιωθεί με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Να μπει δηλαδή στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να προκύψει και το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Από τη δική μας πλευρά, είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση, όμως, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Και το ΔΝΤ καλά θα κάνει αντί να πιέζει για περισσότερη λιτότητα την Ελλάδα, να πιέσει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Για την αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει λεπτό τη σκληρή δουλειά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει για τους επόμενους μήνες χρηματοδοτικό πρόβλημα για να προσθέσει ότι οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει.
Αγνοια από Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε χθες, άγνοια ως προς την ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ για τη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Επιβεβαιώνοντας το πάγωμα στις σχέσεις Ελλάδος –θεσμών μετά τους μποναμάδες Τσίπρα και τις νέες καθυστερήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline