Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:19:22

Έρχονται, δυστυχώς, νέες περικοπές. Επώδυνος πολιτικός συμβιβασμός Τσακαλώτου με την ΤΡΟΪΚΑ. Στόχος οι νέες μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και σε πολλές συντάξεις. Κύριο

Ανοιχτό είχε αφήσει το παράθυρο για τις υποχωρήσεις αυτές ο Υπουργός Οικονομίας, πριν από μέρες ότι δηλαδή συζητά τις μειώσεις στο αφορολόγητο όριο από τις 8.500 €, ενώ το ΔΝΤ αλλά και η ΤΡΟΪΚΑ απαιτούν να μειωθεί στις 5.000€ ως ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα για μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους.

«Κόφτης» στις συντάξεις και μείωση στο αφορολόγητο, συζητούνται σοβαρά στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο σε δυσάρεστη θέση και κατάσταση νέων υποχωρήσεων και συμβιβασμών.

Σχέδιο, που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του «κόφτη» των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Ενδεχόμενο το οποίο είχε αφήσει ανοιχτό προ ημερών ο Ε.Τσακαλώτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, το σενάριο αυτό δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναφοράς των δύο παραπάνω μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης της ισχύος του «κόφτη» δαπανών για μετά το 2018.
Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί προβλέπει:

1. Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.

2. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

3. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

4. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».
Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες από την κυβέρνηση. Αποτελεί, ωστόσο, μία κίνηση «καλής θελήσεως» από την ελληνική πλευρά, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ενώ επικαλούνται και την αναγνώριση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο Σύνταγμα. Ενδεικτικό των προβλημάτων που παραμένουν στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές είναι το ότι από το αυριανό Euroworking Group (EWG) η Αθήνα δεν αναμένει τίποτα περισσότερο από έναν προσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος των επόμενων κινήσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Και κατ' επέκτασιν στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένουν την ολοκλήρωσή της εντός Ιανουαρίου. Νέο χρονικό ορόσημο είναι πλέον η 20ή Φεβρουαρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης του ελέγχου εντάσσονται και οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, με τον Γάλλο ομόλογό του σήμερα, κ. Μ. Σαπέν, στο Παρίσι, αλλά και με τον κοινοτικό επίτροπο, κ. Π. Μοσκοβισί, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις και την ολοκλήρωση της δεύτερης συμφωνίας, θέμα το οποίο έχει καθυστερήσει από το Φθινόπωρο και είχε τελευταίο όριο την 6 Δεκεμβρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline