Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  22:55:44

Αυξήσεις έως 66% με τα ειδοποιητήρια για τα μπλοκάκια. Οι διπλές πληρωμές. Κύριο

Πανελλήνια αγανάκτηση και δυσάρεστες διαπιστώσεις για την νέα Υπουργό κ. Αχτσιόγλου και όλα όσα διαβεβαίωνε ο προκάτοχός της κ.Κατρούγκαλος.

Αιαθήματα αγανάκτησης, σε μια αγορά εργασίας που διαρκώς χειροτερεύει, προκαλούν σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι εισφορές που πρέπει να πληρώσουν, καθώς το άνοιγμα της εφαρμογής του ΕΦΚΑ αποκάλυψε αυξήσεις έως και 66%. Στο γόνατο μοιάζουν να έγιναν οι νέες ρυθμίσεις για «μπλοκάκια» - Δεκάδες χιλιάδες πληρώνουν διπλές εισφορές

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο λογαριασμός που κρύβουν τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ βγήκε χθες για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και είναι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εξοντωτικός όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για μεσαία ή ακόμη και για χαμηλότερα εισοδήματα.

Οσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, χωρίς να υπήρξαν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, δεν θα γλυτώσουν τις νέες εισφορές.
Θα τους έρθει ειδοποίηση στο επόμενο διάστημα για να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Το εισόδημα θα εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με βάση αυτό θα βγουν τα ραβασάκια για τους μισθωτούς του ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων που έχουν και μπλοκάκι.

Παράλληλα, εξετάζεται να διορθωθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί για μια χρονιά να πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά.

Στο γόνατο οι νέες ρυθμίσεις για «μπλοκάκια» - Δεκάδες χιλιάδες πληρώνουν διπλές εισφορές

Δυσάρεστες δοκιμασίες και μεγάλες εκπλήξεις, κρύβουν οι νέες ρυθμίσεις Κατρόυγκαλου – Ακσιόγλου για το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, με τρόπο απατηλό,που έχει προκαλέσει πανελλήνια αγανάκτηση σε μικροεπαγγελματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες. Με έκπληξη από τη σήμερα και αναδρομικά από αρχές ΙανουαρίουΔευτέρα θα διαπιστώσουν όχι μόνο αύξηση λόγω των περίφημων ανατροπών στα μπλοκάκια τους αλλά και να καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές, τόσο ως μισθωτοί όσο και ως αυτοαπασχολούμενοι. Σοβαρή αποτυχία της πολιτικής τ ης νέας – και άπειρης- Υπουργού Εργασίας κ.Εφης Ακσιόγλου, η οποία δεν φαλινεται να τα καταφέρενει ούτε ολίγον ικανοποιητικά στις, δύσκολες, διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τις Βρυξέλλες. Οι κατά καιρούς δηλώσεις της κρίνονται μάλλον ξύλινες, κομματικού ακροατηρίου και ανεπιτυχείς ως προς τη σχέση της Ελλάδος με το ΔΣΝΤ.

Οπως κατήγγειλε με ερώτηση του στη Βουλή ο τέως υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, το πρόβλημα κυρίως παρουσιάζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούν εργαζόμενους με δύο μπλοκάκια και οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου νόμου ως μισθωτοί αλλά και εισφορές των τρεχουσών μισθολογικών αμοιβών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ από τους εργοδότες.

Λόγω της ολιγωρίας της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας(προσωπικώς της κ.Ακσιόγλου και του υφυπουργού κ.Πετρόπουλου) δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Όπως δηλώνει ο κ. Βρούτσης «εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές μια φορά με βάση το άρθρο 39 και μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38».

Σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με «μπλοκάκι» μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες. «Για τον λόγο αυτό ρωτάμε την κα. Αχτσιόγλου πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων, πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών και πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015» τονίζει ο κ. Βρούτσης. Επίσης ζητήματα εγείρονται και για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline