Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:55:12

Τέταρτο ένταλμα για την έκδοση του φυγόδικου Χριστοφοράκου. Η δίκη στις 24/2, των 64 κατηγορούμενων, 16-18 χρόνια μετά τις μεγάλες μίζες της SIEMENS. Κύριο

Ο περιβόητος και αρχιδιαφθορέας Μιχάλης Χριστοφοράκος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ακόμη και την ποινή των ισοβίων, εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορείται. Ωστόσο η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έκδοσή του, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

-Υστατη προσπάθεια για να καθίσει στο «σκαμνί» ο φυγόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Ελλάδα. Αγώνας δρόμου εν όψει της δίκης που ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Νο1 της Siemens στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, αντιμετωπίζει στη χώρα μας ακόμη και την ποινή των ισοβίων, εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορείται. Το τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έστειλε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση από τη Γερμανία ή από τον κατηγορούμενο Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Νέο, τρίτο κατά σειρά, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στέλνει η χώρα μας εν όψει της δίκης των 64 κατηγορουμένων για τα μαύρα ταμεία της Siemens, προκειμένου να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και να λογοδοτήσει για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Το πρώτο ένταλμα εξεδόθη αμέσως μετά την... εξαφάνιση του Mr. Siemens από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, ενώ το δεύτερο από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Μ. Νικολακέα.

Αυτήν τη φορά πρόκειται για την ύστατη, ίσως, προσπάθεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να δικάσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος το 2007 «ξέφυγε» χρησιμοποιώντας τη διπλή του υπηκοότητα, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της για να δικαστούν σε άλλες χώρες.
Το Νο1 στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα κατέφυγε στα «πάτρια» εδάφη, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε, μένοντας ένα μικρό διάστημα στη φυλακή, ενώ κατέβαλε και ένα πρόστιμο 350.000 ευρώ.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις που του καταλογίζονται. Στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η δίκη των κατηγορουμένων μετά την πολύμηνη αναβολή λόγω του αμετάφραστου πολυσέλιδου παραπεμπτικού βουλεύματος στα γερμανικά και στα γαλλικά...

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ακόμη και την ποινή των ισοβίων, εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορείται. Ωστόσο η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έκδοσή του, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ομως, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είναι «αιχμάλωτος» στη Γερμανία, αφού εάν περάσει τα σύνορα, μπορεί να συλληφθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, δυνάμει του εντάλματος των ελληνικών Αρχών. Οι φυγοδικίες έχουν τις συνέπειές τους, σχολιάζουν δικαστικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος για την ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει μισό βήμα έξω από την πατρίδα του, αφού καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα...
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2015 ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της έκδοσης του κατηγορουμένου, ζητώντας εκ νέου την παρουσία του ενώπιον των δικαστηρίω

ην περίοδο που ο Χριστοφοράκος βρισκόταν στη Γερμανία και εκκρεμούσε η έκδοσή του στις ελληνικές αρχές (που δεν έγινε ποτέ) είχε ομολογήσει τον Ιούλιο του 2009 στον εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Ομολογία που ανασκεύασε, αρνούμενος κάθε δωροδοκία σε κόμματα ή πολιτικούς σε εξεταστική επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου που βρέθηκε για την υπόθεση στη Γερμανία.

Το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση που αφορά σε ενδεχόμενο χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΤΕ, από την γερμανική εταιρεία Siemens, σχετιζόμενο με συμβάσεις προμήθειας υλικών, υπηρεσιών και συστημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση ερευνάται από το 2008, τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και από μια εξεταστική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις γερμανικές δικαστικές αρχές του Μονάχου.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens δαπάνησε 1,3 δις ευρώ σε αμφιλεγόμενες πληρωμές (δωροδοκίες) για να εξασφαλίζει συμβόλαια σε διάφορες χώρες μεταξύ των ετών 1999 και 200Ο. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 130 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες.

Τα επιφανή στελέχη της Siemens στα λαδώματα

Τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών να έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. Ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών φαίνεται να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος, Πρόδρομος Μαυρίδης.
Ο Χριστοφοράκος διέφυγε στην Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και δικάστηκε από την γερμανική Δικαιοσύνη, ενώ εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από την γερμανική Δικαιοσύνη. Συνεργοί του θεωρούνται άλλα επτά στελέχη της εταιρείας, Γερμανοί και Ελληνες αναμεμιγμένοι σε επιχερήσεις διαφθοράς κρατικών στελεχών.

Να σημειωθεί πως κατά την περίοδο που ο Χριστοφοράκος βρισκόταν στη Γερμανία και εκκρεμούσε η έκδοσή του στις ελληνικές αρχές (που δεν έγινε ποτέ) είχε ομολογήσει τον Ιούλιο του 2009 στον εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Ομολογία που ανασκεύασε, αρνούμενος κάθε δωροδοκία σε κόμματα ή πολιτικούς σε εξεταστική επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου που βρέθηκε για την υπόθεση στη Γερμανία.

Αποδέκτες των χρημάτων

Μέχρι στιγμής τα παρακάτω πρόσωπα έχουν ομολογήσει την λήψη χρημάτων από τα ταμεία της Siemens:
• Ο Θεόδωρος Τσουκάτος παραδέχτηκε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα. Υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά σταδιακά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει αποδειχτεί.
• Ο Τάσος Μαντέλης παραδέχτηκε τον Μάιο του 2010 ότι το 1998 και το 2000 έλαβε 200.000 και 250.000 μάρκα αντίστοιχα. Για το πρώτο ποσό κατονόμασε την Siemens ενώ για το δεύτερο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την προέλευσή τους. Από τις 27 Μαΐου 2010 έχει απαγορευτεί στον Τάσο Μαντέλη η έξοδος από την χώρα. Το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, όμως φαίνεται ότι ο Τάσος Μαντέλης θα δικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα[

Συμβάσεις Siemens-Δημοσίου

Από τη δεκαετία του '90 ως σήμερα κάποιες από τις σημαντικότερες συμβάσεις μεταξύ Siemens Ελλάς και ελληνικού δημοσίου είναι οι παρακάτω:
• η ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ (μαζί με την Intracom) από το 1990 ως το 1997
• το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
• το τρίτο τμήμα του Προαστιακού (μαζί με τις Τέρνα και Άκτωρ)
• ντιζελάμαξες και τροχαίο υλικό ΟΣΕ και ΗΣΑΠ
• το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού (μαζί με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), από το 1999, για 300 εκ. ευρώ, με χρόνο παράδοσης το 2006
• προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΙΖΑΔΟΡΟΥ Της SIEMENS

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι φυσικός και επιχειρηματίας, γνωστός από το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου Siemens. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Κατέχει την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1984 σε ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Καρλσρούης, ενώ μέχρι το 1990 εργάστηκε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια στη Nixdorf Computer AG στο Μόναχο. Μετά τη συνένωση της τελευταίας με τη Siemens αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο του 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος. Από εκεί παραιτείται τον Δεκέμβριο του 2007. Παράλληλα, κατείχε θέση προέδρου και μέλους Δ.Σ. σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς και αντιπροέδρου και προέδρου του Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η ανάμιξη του στο σκάνδαλο SIEMENS ως επικεφαλής

Όταν άρχισε η διερεύνηση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Siemens κλήθηκε από τον εισαγγελέα ως ανωμοτί μάρτυρας. Το Μάιο του 2009 και ενώ είχε κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος από τον εισαγγελέα Ν. Ζαγοριανό δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, παρά παρέμεινε στη Γερμανία. Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό, ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Μετά από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή(Strafbefehl) για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03.03.2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens.. Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρείας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διαφόρων εταιρειών.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εξετάστηκε από αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου (μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση siemens) στις 27 Οκτωβρίου 2010 στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε ότι δε δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα απαντώντας στα ερωτήματα του κλιμακίου των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής.] Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και αμέσως μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε στη Γιάννα Παπαδάκου (ΤΟ ΒΗΜΑ) ότι είπε την αλήθεια στους Έλληνες βουλευτές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline