Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:59:46

Μειώθηκαν κι άλλο οι τραπεζικές καταθέσεις

Μπορεί στο τέλος του 2016 οι τραπεζικές καταθέσεις να αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και να διαμορφώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ, ωστόσο ήδη τον Ιανουάριο και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφουν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016.

Μετά την επιβολή των capital controls, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα. Οι αποταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.

Ωστόσο, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, εντείνει την ανησυχία των καταθετών για ενδεχόμενο bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline