Σάββατο 20 Απριλίου 2024  09:13:24

Κοντύτερα από χθες στο τέλος βίου ΝΕΑ- ΒΗΜΑ και γενικά ο ΔΟΛ. Σταματούν την έκδοση τα ΝΕΑ από αύριο Πέμπτη. Κύριο

Λιγόστευσαν οι ελπίδες. Δικαστικό «όχι» στους 500 απλήρωτους επί επτά μήνες εργαζόμενους και για τη χρηματοδότηση των εντύπων.

Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές και μάλλον βαδίζουμε στο δρόμο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και του καναλιού ΑΛΤΕΡ., δηλαδή στο κλείσιμο. Απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή το αίτημα των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που ζητούσαν να μείνει ανοικτός συγκεκριμένος λογαριασμός για πληρωμή των εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν . τη λειτουργία των εντύπων, των δικτυακών τόπων, του ραδιοφωνικού σταθμού και λοιπών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος.

Οι εργαζόμενοι στα «Νέα» αποφάσισαν στη συνέλευσή τους, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, να κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας την Τετάρτη και στη συνέχεια να δηλώσουν αδυναμία έκδοσης.
Οι δημοσιογράφοι μιλούν για πρωτοσέλιδο- έκπληξη στο τελευταίο φύλλο, ενώ από την Πέμπτη θα ανασταλεί η κυκλοφορία της εφημερίδας, λόγω αδυναμίας των εργαζομένων, μετά από την απόφαση του δικαστηρίου. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνέλευση, ενδέχεται να κυκλοφορήσει και το φύλλο Σαββάτου.

Η συνέλευση των εργαζομένων έγινε μετά από τη δικαστική απόφαση απαγόρευσης διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ΔΟΛ. Το δικαστήριο ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων να μην «σφραγιστεί» ο λογαριασμός του Οργανισμού, για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους, που είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, όπως ανέφερε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των «Νέων» νωρίτερα.

Η απόφαση του δικαστηρίου διατάσσει- κάνοντας δεκτό αίτημα των 4 πιστωτριών τραπεζών του ΔΟΛ να παραμείνει Αμετάβλητη η περιουσιακή κατάσταση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ( ΔΟΛ) έως ότου δρομολογηθεί από τις τράπεζες η διαδικασία της εκκαθάρισής του.
Πρόκειται, όπως εκτιμάται για μια δυσάρεστη απόφαση για το μέλλον των 500 εργαζομένων και του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη (Βήμα- Νέα κλπ), καθώς στα πάντα προηγούνται οι Τράπεζες και μόνο. 

Κι αυτό γιατί μεν έγινε δεκτή η αίτηση προσωρινής διαταγής των 4 τραπεζών ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη μη μεταβολή της περιουσίας του Οργανισμού («ομπρέλα» προστασίας από τους υπόλοιπους πιστωτές που μπορούν να διεκδικήσουν εκποίηση περιουσίας για να εισπράξουν τα οφειλόμενα), τουλάχιστον μέχρι τις 3 Μαρτίου οπότε έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης τους για να τεθεί η επιχείρηση υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με βάσει το νόμο Δένδια.

Όμως απορρίφθηκε η μοναδική - μέχρι στιγμής- πρόταση διέξοδος για να κρατηθούν στη ζωή τα έντυπα που ήταν να εξαιρεθεί από τη δέσμευση ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται οι εισπράξεις από τις κυκλοφορίες και τα κέρδη των εντύπων.
Με δεδομένο ότι είναι απλήρωτοι επί 7 μήνες αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων τους και να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να παραμείνουν ζωντανά τα έντυπα, κάτι που θεωρείται ο μόνος δρόμος ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης που θα ταχθεί ο οργανισμός.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η περιουσιακή κατάσταση του ΔΟΛ θα παραμείνει αμετάβλητη, μέχρι να δρομολογηθεί από τις τράπεζες η διαδικασία της εκκαθάρισής του.

Είναι σαφές πλέον ότι με την έκδοση της δικαστικής απόφασης έκλεισε ουσιαστικά η μοναδική πρόταση - διέξοδος για να κρατηθούν στη ζωή τα έντυπα του ΔΟΛ. Μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκεται στην Εντατική, με δυσάρεστες εξέλιξη στην υγεία του ασθενούς.

Η πρόταση αυτή αφορούσε στην εξαίρεση από τη δέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο κατατίθενται οι εισπράξεις από τις κυκλοφορίες και τα κέρδη των εντύπων. Με δεδομένο ότι είναι απλήρωτοι επί 7 μήνες αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να καταβληθεί μέρος των χρημάτων για την τρέχουσα μισθοδοσία και να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να παραμείνουν «ζωντανά» τα έντυπα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και ο ΔΟΛ περάσει στην επόμενη μέρα.

Νομικοί κύκλοι πάντως σημείωναν με νόημα πως η απόφαση του δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αξία του περιουσιακού στοιχείου των τραπεζών.

Προσθέτοντας το αυτονόητο πως μία ανοιχτή επιχείρηση, ακόμα και την ώρα της εκκαθάρισής της , έχει μεγαλύτερη αξία από τους τίτλους της.

Μετά από τη δικαστική αυτή εξέλιξη,οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές και κρίσιμες. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα αποτιμήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

dol-nea34

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline