Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  10:18:40

Σε «βατερλό» εξελίσσονται τα μπλοκάκια

Αποτυχίες στο σχεδιασμό, καθυστερήσεις και μεγάλα λάθη εφαρμογής. Με αρνητικές συνέπειες στα ασφαλιστικά Ταμεία, στις συντάξεις και ρους φόρους.Οχι μόνο πολιτικό αλλά και εισπρακτικό «βατερλό» φοβάται η κυβέρνηση από το «αλαλούμ» με τα «μπλοκάκια» και τον (ορατό) κίνδυνο να μην μπουν στο... ταμείο οι νέες εισφορές που βεβαιώνει ο ΕΦΚΑ στους 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης έχουν, ήδη, προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι τα έσοδα μπορεί να πέσουν κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση μπορεί να βρεθούν χαμηλότερα έως και 500 εκατ. ευρώ.
«Πυροδοτώντας» αρνητικές εξελίξεις (και αποφάσεις) για τις συντάξεις και τους φόρους αν το σύστημα δεν στηριχθεί, χρηματοδοτικά, από τις εισφορές της μισθωτής εργασίας και «χαθούν», ταυτόχρονα, και φορολογικά έσοδα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος μπορεί να δήλωσε στη Βουλή πως όσοι έμποροι τον βλέπουν στον δρόμο τον... ευχαριστούν γιατί επιτέλους θα πληρώνουν χαμηλές εισφορές, αντί των 700 και 800 ευρώ που δεν μπορούσαν να πληρώσουν, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρώτο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το «στοίχημα» που έχει βάλει ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι διπλό:
Πρώτον: Να... πληρώσουν τις πράγματι χαμηλές εισφορές, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς των «κλειστών» ασφαλίστρων, όσοι εμφάνιζαν χαμηλά εισοδήματα και, έτσι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών που ειδικά στον ΟΑΕΕ ήταν στο... 50% και

Δεύτερον: Να μην αποφύγουν να πληρώσουν οι «έχοντες» κατά την κυβέρνηση, όσοι δηλαδή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ το χρόνο, εκμεταλλευόμενοι το «παράθυρο» της μερικής καταβολής των εισφορών που έχει «ανοίξει» το υπουργείο λόγω αδυναμίας βεβαίωσής τους με βάση το περσινό εισόδημα (όπως ο νόμος ορίζει), τα πρόσθετα βάρη από οφειλόμενες εισφορές (όπως οι αγρότες, γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει όλες τις εισφορές του '16) αλλά και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε (και η οποία παραμένει, παρά τη «διορθωτική» εγκύκλιο) για τα «μπλοκάκια».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline