Τρίτη 16 Απριλίου 2024  14:39:45

Εθνική Ασφαλιστική: Αναταραχή για το 75% της εταιρείας

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, από τη διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και από τους εργαζομένους της Εθνικής Ασφαλιστικής προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση του 75% της τελευταίας.


Οι... «πολέμιοι» του deal αυτού ισχυρίζονται ότι τα έσοδα για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας θα είναι πολύ περισσότερα αν δεν πραγματοποιηθεί από αυτά που θα προκύψουν μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ωστόσο η διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ματαιωθεί, παρότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους, με πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη. Θα πραγματοποιήσουν πορεία από τη λεωφόρο Συγγρού -έδρα της Εθνικής Ασφαλιστικής- έως το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα καταλήξουν στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου.

Οι πρώτες αντιδράσεις όμως ξεκίνησαν από το... υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε πριν από έναν μήνα περίπου επιστολή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) στην οποία υπογράμμιζε τις δυσανάλογα επαχθείς δεσμεύσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχει διενεργήσει η τράπεζα ως προς την επίτευξη των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Είχε προηγηθεί επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία αναπτύχθηκε η σκοπιμότητα για τη μη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς τη θεωρεί... μη συμφέρουσα κίνηση λόγω των περαιτέρω συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του bancassurance. Ο κ. Φραγκιαδάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «από επιχειρηματικής σκοπιάς θα θέλαμε να διατηρήσουμε την ασφαλιστική, ωστόσο αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης και θα επικεντρωθούμε στην τήρηση των δεσμεύσεών μας».
Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, την αντίθεσή του στην πώληση, ζητώντας να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Πάντως η διαδικασία, με Goldman Sachs και Morgan Stanley να ενεργούν ως σύμβουλοι πώλησης, συνεχίζεται κανονικά, με τους βασικούς διεκδικητές (από τους έξι που βρίσκονται στην τελική φάση) να είναι η κινεζική Fosun, το private equity Apollo και η κοινοπραξία Κάλαμος-Χαλικιά (που ελέγχει την Intercontinental AEEAΠ).

Οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την Εθνική Ασφαλιστική σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, οπότε το τίμημα που θα δοθεί για το 75% αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 600-650 εκατ. ευρώ, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να έχει προσδιορισθεί για τη 10η Μαρτίου.

Οι «μνηστήρες της Πηνελόπης»

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς... «μνηστήρες της Πηνελόπης» (όπως είναι και το κωδικό όνομα του συγκεκριμένου project), η κινεζική Fosun του δισεκατομμυριούχου Γκούο Γκουανγκτσένγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Tο 2012 ίδρυσε την Pramerica Fosun Life Insurance Co Ltd στην Κίνα σε μια κοινοπραξία με την αμερικανική Prudential, ενώ το 2013 απέκτησε το 85% της Peak Reinsurance στο Χονγκ Κονγκ αντί 468 εκατ. δολαρίων σε μια συνεργασία με την IFC, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην Ευρώπη, ενώ εξέταζε στόχους στη γειτονική Ισπανία, τελικά απέκτησε την πορτογαλική Caixa επικρατώντας του αμερικανικού fund Apollo.

ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ

Το Apollo του 65χρονου Αμερικανού επιχειρηματία Λέον Ντέιβιντ Μπλακ βρίσκεται αντιμέτωπο με τους Κινέζους και σε αυτό το deal, ενώ προηγουμένως είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία και την απόκτηση της Eurolife.
«Σφήνα» στα δύο φαβορί έχει μπει η κοινοπραξία των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Αριστείδη Χαλικιά (επικεφαλής της International ΑΕΕΑΠ) με τη σύμπραξη της ισπανικής ExinGroup η οποία συμμετέχει μαζί με την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης στην AIG Ελλάς.

• 600-650 εκατ.€ εκτιμάται ότι θα είναι το τίμημα για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής
• Τρεις φέρονται να είναι οι βασικοί διεκδικητές της Εθνικής Ασφαλιστικής: η κινεζική Fosun, το αμερικανικό επενδυτικό fund Apollo και η κοινοπραξία Κάλαμος-Χαλικιά
• 120 εκατ.€ ασφάλιστρα είχε αποφέρει στην ασφαλιστική το 2015 η πώληση bankassurance προϊόντων μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας,

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline